понеділок, 25 травня 2015 18:57

"Примирення з росіянами може тривати століття. Рани занадто глибокі" - конфліктолог

"Примирення з росіянами може тривати століття. Рани занадто глибокі" - конфліктолог
Фото: www.segodnya.ua

Ставлення українців до росіян зміниться в кращий бік не раніше, ніж через 20 років після закінчення військових дій і вирішення спірних питань по Криму.

Про це Gazeta.ua заявив президент Товариства конфліктологів Андрій Гірник, коментуючи дослідження Київського міжнародного інституту соціології про те, що ставлення українців до росіян за півтора року після початку Євромайдану погіршилося майже вдвічі.

"Українці змінили своє ставлення до росіян навіть не через сам факт війни, а тому, що більшість північних сусідів підтримують анексію Криму і знищення українців війною на Донбасі. Інший фактор неприязні — поширення патріотизму. Це почуття розростається вглиб і вшир. Мігрує на Схід, де більшість населення ще недавно не ідентифікували себе ні українцями, ні росіянами. Це був просто Донбас. Люди, які в більшості не виїжджали за його межі, тішилися ілюзіями про власну особливість. Максимум могли з'їздити на заробітки в Москву, де є більша потреба в робочій силі. Тому гадали, що в Росії — рай. Залишки радянського менталітету налаштовували людей проти елементів демократії. Це явище схід розумів, як безлад, а тоталітарне управління — як порядок. Війна й анексія, окрім горя й сліз, принесла протверезіння і бажання самоідентифікації", - зазначив Гірник.

Зі слів експерта, змінилося уявлення й про Росію.

"Чимало людей, родичі яких поїхали туди на час воєнних дій, повернулися розчаровані. Бо побачили, що там живуть значно гірше, ніж в Україні", - додав він.

Президент Товариства конфліктологів прогнозує, що примирення українців і росіян можливе не раніше, ніж через 20 років або затягнеться на століття.

"Як у Азербайджану й Вірменії. Рани занадто глибокі", - наголосив Андрій Гірник.

Нагадаємо, днями Київський міжнародний інститут соціології провів дослідження ставлення українців до росіян. За півтора року після початку Євромайдану воно погіршилося майже вдвічі. За півтора року - з вересня 2013 року до лютого 2015-го позитивне ставлення українців до Росії впало дуже істотно: з 88% до 34%. На Заході до росіян позитивно ставились 75% , зараз лише 15%. На Сході воно впало з 96% до 55%. За весь час спостережень інституту українці краще ставляться до Росії, ніж росіяни до України. Навіть зараз. Жодні дії Росії на це майже не впливали. Однак після захоплення Криму відбувся обвал симпатиків вдвічі. До України в березні цього року дуже погано ставилися 21% громадян Російської Федерації. В основному погано – 34%. В основному добре ставлення висловили 28%, а "дуже добре" – лише 3%.

Зараз ви читаєте новину «"Примирення з росіянами може тривати століття. Рани занадто глибокі" - конфліктолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути