неділя, 17 березня 2013 11:23

Православні християни відзначають Прощену неділю - останній день перед Великим постом

Православні християни відзначають Прощену неділю - останній день перед Великим постом
Фото: vchytel.info

17 березня, православні християни відзначають Масляну - останній день перед початком Великого посту, який цього року починається 18 березня. Також сьогодні у православних християн Прощена неділя.

Масляна отримала свою назву від того, що в цей період часу - останній тиждень перед Великим постом, дозволяється вживання в їжу вершкового масла, молочних продуктів і риби.

У календарі Української православної церкви цей період називається Сирною седмицею. В її продовження церковний статут наказує утримуватися від м'яса (але не інших скоромних продуктів), причому звичайний піст в середу і п'ятницю скасовується; в середу і п'ятницю Сирної седмиці не звершується літургія.

У православній церкві вважається, що сенс Сирної седмиці - примирення з ближніми, прощення образ, підготовка до Великого посту - час, який потрібно присвятити доброму спілкуванню з близькими, рідними, друзями, доброчинність.

Дата початку Масляної кожен рік змінюється в залежності від того, коли починається Великий піст. Головні традиційні атрибути народного святкування Масляної в Україні - млинці, опудало Масниці, забави, гуляння.

Нагадаємо, також сьогодні у православних Прощена неділя. В цей день всі православні християни просять один у одного вибачення - щоб приступити до посту з доброю душею, зосередитися на духовному житті, з чистим серцем зустріти Великдень - день Воскресіння Христового.

Великий піст у православних в цьому році триватиме з 18 березня по 4 травня, Великдень святкуватиметься 5 травня.

Зараз ви читаєте новину «Православні християни відзначають Прощену неділю - останній день перед Великим постом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути