вівторок, 02 лютого 2010 14:45

Поляки оголосили ім"я замовника крадіжки з Освенціму

Поляки оголосили ім"я замовника крадіжки з Освенціму

Краківський суд у вівторок видав європейський ордер на арешт громадянина Швеції Андерса Хегстрема (Anders Hoegstroem), підозрюваного в організації крадіжки металевої таблички з гаслом Arbeit macht frei ("Праця звільняє") в колишньому гітлерівському концтаборі "Аушвіц-біркенау", повідомила прес-служба суду в Кракові.

За даними правоохоронних органів Польщі, громадянин Швеції був замовником крадіжки в Освенциме і весною 2009 року навіть спеціально приїжджав в музей "Аушвіц-біркенау".

Нагадаємо, що в ніч на 18 грудня 2009 року з воріт Освенціма зняли і вкрали табличку з сумнозвісним написом Arbeit macht frei. Невдовзі польські поліцейські знайшли її закопаною в лісі неподалік від будинку одного з підозрюваних у крадіжці. Табличка була розпиляна на три частини таким чином, що на кожному з фрагментів опинилося по одному слову.

Поліція затримала п"ятьох чоловіків у віці від 20 до 39 років, всі вони раніше судимі. За крадіжку напису їм загрожує до 10 років тюремного ув"язнення. Повідомлялося, що крадіжку їм замовив невідомий колекціонер, скоріш за все - неофашист зі Швеції.

У 1940-1945 роках "Аушвіц-біркенау" був найбільшим гітлерівським концентраційним табором масового знищення людей. Його в"язні щодня проходили на роботу через ворота, на яких було написано "Праця звільняє" під звуки симфонічного оркестру.

РИА-Новости

Зараз ви читаєте новину «Поляки оголосили ім"я замовника крадіжки з Освенціму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути