субота, 20 лютого 2016 04:28

Польський режисер шукає кошти, щоб дозняти фільм про Волинську трагедію

Польський режисер шукає кошти, щоб дозняти фільм про Волинську трагедію
Фото: p-p.com.ua

Як переконує польський кінорежисер Войцєх Смажовський, його фільм про Волинь буде епічним. Питання лише у тому, чи вийде стрічка на екрани. Зйомки кінокартини були перервані, оскільки закінчилися гроші, передає "Польське Радіо".

Режисер розраховує на допомогу спонсорів, хоча розуміє, що легко не буде. Історія Волинської трагедії не усім до смаку.

Фільм "Волинь" має вийти у кінопрокат восени 2016 року, але за однієї умови. На додаткові, важливі сцени треба додаткових 2,5 млн злотих (близько 570 тис. євро).

"Тема нашого фільму відлякує. Компанії, фірми, банки, котрі зазвичай підтримують кінобюджети, на слова "геноцид", "різня", "Україна", "бандерівці" відразу відступаються. Тема цього фільму обшпарює і тому ми шукаємо гроші усюди, крім Росії (...). Прошу підтримати нас", — закликав В.Смажовський.

Для польського кінорежисера вихід на екрани "Волині" має велике значення. Під час прес-конференції на 40 кінофестивалі у Ґдині він зазначав, що "половина поляків не знає, що відбулося на Кресах". А його слова підкріплені результатами досліджень.

"Вірю, що знайдеться група людей, котра чекає виходу цього фільму. Є кресов'яни старшого віку, вони відходять від нас. Вони пам'ятають цей період. Є родини. Це також для них. Це наш кінообов'язок — так як розповідаємо про Катинь, про Варшавське повстання, треба теж розповісти про геноцид на Кресах", — додав кінорежисер.

На запитання про те, чи не побоюється він різко негативних реакцій на "Волинь", В.Смажовський зазначив: "Безумовно, що я побоююся, але цей фільм я зробив, аби викликати дискусію". Режисер очікує виходу кінокартини вже у жовтні.

Нагадаємо, стрічка В.Смажовського "Волинь" викликала емоції, у першу чергу серед українців, ще до появи в кінотеатрах. Зокрема, українські інтелектуали побоюються, що кіно зруйнує результати важкої праці на шляху примирення між двома народами. Українці називають її надто брутальною і навіть побоюються, що вона може викликати антиукраїнську хвилю в Польщі.

Зараз ви читаєте новину «Польський режисер шукає кошти, щоб дозняти фільм про Волинську трагедію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути