четвер, 04 лютого 2016 16:23

Польща відновила розслідування Смоленської трагедії

Польща відновила розслідування Смоленської трагедії
Фото: Укрінформ

У Польщі нова урядова підкомісія з розслідування авіакатастроф державної авіації займеться розслідуванням Смоленської трагедії 10 квітня 2010 року.

Рішення створити підкомісію в четвер підписав міністр національної оборони (МНО) Польщі Антоній Мацеревич, передає Укрінформ.

"На базі комісії (з розслідування авіакатастроф державної авіації. - Ред.) буде створено підкомісію, яка на підставі нових оприлюднених обставин ще раз повністю розслідуватиме Смоленську катастрофу", - заявив Мацеревич.

За його словами, нові обставини включають заходи, починаючи з ремонту літака перед катастрофою і завершуючи діями, що перешкоджали з'ясуванню справжніх причин катастрофи.

"Треба однозначно наголосити, що було приховано основні факти й інформацію, що корінним чином змінює сприйняття подій", - додав Мацеревич.

Серед них він назвав, зокрема, знищення понад 400 звітів і карт інформації, які в день трагедії доставили в Генштаб Збройних сил Польщі, а також звіти державних інституцій і спецслужб, які показують, що були спроби унеможливити отримання правдивої інформації. Глава МНО наголосив, що новий рапорт дозволить з'ясувати: "що сталося" і "хто за це відповідальний?".

Як зазначає видання, підкомісію очолить експерт Вацлав Берчинський. За словами Мацаревича, він має досвід розслідування авіакатастроф у США. До складу комісії, крім польських спеціалістів, увійшли кілька спеціалістів зі США та Великої Британії, а також колишній радник президента РФ Андрій Ілларіонов.

На думку міністра, попередня польська влада (уряд Дональда Туска) допустила багато помилок у питаннях розслідування катастрофи. Вона всупереч міжнародним договорам передала його Росії.

Нагадаємо, в 2011 році Міжнародний авіаційний комітет у Москві, а також польська урядова комісія тодішнього глави МВС РП Єжи Міллера, попри часткові розбіжності у відповідальності сторін, основними причинами катастрофи назвали помилки пілотів президентського літака. Правляча сьогодні в Польщі коаліція партії "Право і Справедливість" (PiS) вважає ці висновки обох комісій хибними. У PiS не виключають, що причиною катастрофи могло стати спрацювання вибухового пристрою на борту літака.

10 квітня 2010 року поблизу військового аеродрому "Північний" у Смоленську розбився літак Ту-154М, яким польська державна делегація направлялася на відзначення 70-ї річниці Катинської трагедії. В результаті катастрофи загинули всі 96 осіб, які перебували на борту літака: президентське подружжя Леха та Марії Качинських, а також представники політичної, військової, релігійної еліти Польщі, громадські активісти.

Зараз ви читаєте новину «Польща відновила розслідування Смоленської трагедії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути