четвер, 11 лютого 2010 14:02

Почаївську лавру хочуть забрати в Московського патріархату

 

Депутати тернопільскої облради вважають, що споруди Почаївської Свято-Успенської лаври потрібно вилучити з довгострокової оренди громади православної церкви Московського патріархату.

На сесії 11 лютого вони звернулися до прем"єр-міністра з вимогою відмінити рішення, яким лавру вилучили зі складу заповідника, в складі якого вона була до 2003 року.

"Зараз Почаївська лавра стала на Тернопіллі осередком українофобства, - зазначає заступник голови облради Олег Боберський. - Літургії ведуться на російській мові, література друкується на російській. Монахи лаври вороже ставляться до представників інших конфесій, зокрема до православних Київського патріархату".

На попередньому засіданні сесії облради, депутати створили тимчасову комісію, яка займалася вивченням процесу передачі лаври та її діяльністю зараз. Члени комісії з"ясували, що зараз на території лаври проводиться незаконний видобуток будматеріалів. Окрім того на території Кременецького району, де знаходиться лавра, правоохоронці постійно виявляють іноземних громадян, які перебувають там з порушенням міграційного законодавства. Переважно це громадяни Росії, Молдови та інших країн СНД.

Турбувалися депутати і можливістю перебування на території лаври представників російських спецслужб. Однак членам тимчасової комісії в процесі роботи не вдалося ні підтвердити, ні спростувати ці дані.

Нагадаємо, споруди Почаївської Свято-Успенської лаври у 2003 році передали в безкоштовну оренду громаді православної церкви Московського патріархату до 2052 року.

Зараз ви читаєте новину «Почаївську лавру хочуть забрати в Московського патріархату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

27

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути