вівторок, 10 вересня 2013 13:03

"Пенсіонери в Україні нещасливі, бо невіруючі" - психолог

Чим старша людина, тим менш щасливою вона є. Такими є результати опитування Київського міського інституту соціології. Так, у віці 18-29 років кількість щасливих українців становить 71%, а у віціі 70 і більше - 40% і менше.

"Найбільше себе відчувають нещасливими літні люди без віри у бога, - пояснює Gazeta.ua сімейний психолог Юрій Калашніков. - Через те, що у радянські часи релігія викорінювалася, нині більшість людей похилого віку не мають віри. Вони ввійшли у свій вік без Бога, тому нещасливі. Віряни завжди більш щасливі, бо приймають своє життя таким, як воно є. Вони завжди почувають себе краще".

Автор: Інфографіка: gazeta.ua
 

На його думку, молодь більш щаслива, бо далека від екзистенційних питань, роздумів про смерть.

"Фактори, які роблять щасливою людину в молодості і в старості - різні. Літня людина може сказати: я прожив добре життя, у мене було багато вражень. Молода людина сприймає себе у контексті своїх можливостей, які покращать її життя в майбутньому: сьогодні я можу потерпіти, я пізніше я матиму все, що захочу. Якщо вона не бачить майбутнє у світлих тонах, не впевнена у ньому, вона нещасна. Хто навчився насолоджуватися сьогоднішнім днем, і в старості буде щасливішим", - говорить Калашніков.

Психолог також зазначив, чим більше молода людина боїться смерті, тим гірше вона ставитиметься до старої. Боязнь смерті залежить від виховання, соціальної обстановки, середовища, в якому людина живе, ставлення до життя.

 

Зараз ви читаєте новину «"Пенсіонери в Україні нещасливі, бо невіруючі" - психолог ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

29

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути