неділя, 14 квітня 2013 03:01

Ноу-хау по-вінницьки: сміттєзвалища обсаджують грабом
12

Фото: Фото: Тетяна Щербатюк

13 квітня на Вінниччині проходило масове висаджування дерев. Планувалось посадити 1 мільйон саджанців граба навколо сміттєзвалищ та 3 мільйони інших порід дерев в паркових зонах.

За словами губернатора Вінниччини Івана Мовчана, область першою в країні започаткувала висаджування граба навколо сміттєзвалищ.

"Такий досвід я перейняв в європейських країнах. На нашу акцію залучено мінімум 100 тисяч людей. Тепер через місяць, потім через 3 місяці перевіримо, як ростуть ці саджанці. Будуть відповідальні, які їх поливатимуть та контролюватимуть ріст. Через два роки густо посаджені деревця треба обрізати, і через 5-7 років вони перетворяться на якісну зелену огорожу. Сміття не буде розвіюватися, а це важливо для нашої екології", - сказав він.

На території області більше тисячі зареєстрованих сміттєзвалищ. Зі стихійними — кілька тисяч.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суботник з політичним присмаком: у КМДА звітують про 85 тисяч добровільних прибиральників

Близько 9.30 в селі Дорожне Вінницького району зібрались 130 людей. З них  40 — працівники та батьки з Центру соціально-психологічної реабілітації для дітей та молоді з функціональними можливостями "Обрій", 8 – з "Вінницясадвінпрому". Решта – з Вінницької облради та облдержадмінстарції та Вінницької райради та райдержадміністрації. Під гуртожиток Центру привезли 1500 граба, 20 туй та 80 плодових дерев. Лопати з новенькими ручками в ряд загнали в ґрунт. Біля них — кілька відер для поливання. 
Після короткої промови всі взялися до справи. Чиновники одягнули робочі рукавички та розійшлися по периметру. Голова Вінницької облдержадміністрації широко розмахувався лопатою, глибоко вганяв її в землю та в лічені хвилини викопав першу заглибину для туї.

"От як вправно наш губернатор копає яму. Наче щодня садить дерева", - звернули увагу присутні.

"За своє життя дуже багато висадив дерев. Найбільше фруктових, вишень, черешень. А вправлятися ще зранку почав. Встав о 5.45 і тренувався, щоб підготуватись до посадки", - відповів Іван Мовчан.

На суботник прийшов в джинсах та кросівках. На голові – темно-зелена кепка з логотипом "Посади своє дерево". Начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолій Бондар зауважив, що близько 1 тисячі кепок  виготовили спеціально до місячника висадки лісу.

"Роздали їх по всій області. Трохи в навчальні заклади, трохи по іншими організаціям і установам. Граб заготовляли протягом тижня. Долучились усі працівники лісгоспу та районних управлінь. Саджанці ростуть у лісі самосівом. Це малоцінна порода дерев. Використовується як підгін для дубів. Вони люблять "шубу", швидше ростуть біля грабків. Коли дуб виріс і зміцнів, грабки можна викопувати без шкоди для лісу", - запевнив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У київському зоопарку вовчиця відкрила клітку і напала на жінку

Саджанці стояли навпроти місць, де мали бути викопані ями. Місце для посадки однієї з туй випало під молодим горіхом.

"А під горіхом нічого садити не можна", - зауважив заступник губернатора Роман Аксельрод.

Антолій Бондар зауважив, що не можна порушувати відстань між саджанцями. Пообіцяв з горіхом щось придумати. Або пересадити.

"Оце скільки сьогодні дерев насадимо, стільки вирубаємо в лісопарку", - натякнув Роман Аксельрод на недавні акції протесту щодо будівництва університетської клініки. Її запланували зводити на 6,8 га території лісопарку біля обласного центру. Громадськість Вінниці виступила проти. Врешті влада оголосила, що будівництво тільки в планах і точне місце будівництва невідоме. Але активісти вважають, що таким чином хочуть приспати їх пильність.
За півгодини чиновники висадили 20 туй, на які потрібні були глибокі ями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Що таке любов – не скажу, я боюся", - 4-річна мандрівниця Магдалена Кантер

"Щось ми швидко саджаємо", - усміхнувся радник губернатора Валерій Бевз.

"Краще вже тут саджати", - пожартував Анатолій Бондар.

Голова облради Сергій Татусяк навчав молодих працівниць облради правильно поливати щойно висаджені дерева.

"Збоку треба лляти, а не під корінь. Потихеньку", - показував він.

Потім запропонував комуністу Валерію Бевзу одягти синю кепку Романа Аксельрода з логотипом "Янукович – наш Президент".

"Сфотографуємо тебе в ній і вишлемо фото Симоненку", - засміявся.

Під кінець роботи працівник лісгоспу запрошував усіх спробувати березового соку.

"Сік – це запивати. А де головний напій?" - Роман Аксельрод підтримував гарний настрій усіх присутніх.

За півтори години висадили всі саджанці.

"Щороку ми висаджуємо дерева. Але така масова висадка проводиться вперше. Вдома під нашою багатоповерхівкою ми з чоловіком теж хочемо свій "ліс" зробити. Там вже є 6 великих і 8 маленьких туй, хвойні кущі. Цього року купили 4 саджанця бузка ще до останніх снігів. Дуже боялися, що загинуть. Підсипали їх піском, гілки закутали в целофан. Вистояли таки. Напевне тому, що ми дуже за них хвилювались", - розповіла заступник губернатора Любов Спірідонова.

Зараз ви читаєте новину «Ноу-хау по-вінницьки: сміттєзвалища обсаджують грабом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути