пʼятниця, 24 липня 2015 07:58

"Нормандська четвірка" домовилася по чотирьох ключових напрямках

"Нормандська четвірка" домовилася по чотирьох ключових напрямках

Лідери країн-учасниць "нормандської четвірки" провели телефонні переговори, під час яких досягли домовленостей за чотирма ключовими напрямами: безпека, політика, гуманітарні питання та енергетика

Про це йдеться в офіційній заяві Єлисейського палацу за результатами переговорів лідерів країн-учасниць "нормандської четвірки", повідомляє  Укрінформ.

"Президент Республіки і канцлер Німеччини провели переговори з українським та російським президентами про ситуацію в східній Україні та хід виконання комплексу заходів, ухвалених у Мінську 12 лютого 2015 року", - йдеться у заяві.

Під час телефонних перемовин було узгоджено кілька моментів. Зокрема, "лідери чотирьох країн відзначили домовленості профільної робочої групи у Мінську щодо відведення танків і легкої артилерії на відстань 15 км з обох сторін від лінії розмежування".

Вони висловили впевненість, що ці домовленості будуть підписані якнайшвидше, а ефективним механізмом нагляду стане спеціальна спостережна місія ОБСЄ, яка буде розміщена на місцях уздовж лінії розмежування.

"Що стосується зони довкола Широкиного, то чотири лідери взяли до відома заперечення представників сепаратистських сил і звернулися до Спеціальної спостережної місії (ССМ) ОБСЄ та експертів Комісії з координації і контролю за припиненням вогню, щоб знайти практичні рішення для відведення українських військ і розгортання в цьому районі ССМ ОБСЄ, починаючи з 3 серпня", - зазначається у заяві.

Учасники переговорів також погодилися з важливістю дотримання зобов'язань, взятих сторонами в Мінську в лютому щодо відведення важких озброєнь від лінії зіткнення, повного дотримання режиму припинення вогню і надання доступу спеціальній спостережній місії ОБСЄ до всіх районів.

У частині гуманітарних питань лідери чотирьох держав привітали рішення розпочати проекти з відновлення очисних споруд і системи водопостачання та відновлення залізничного сполучення для транспортування вугілля.

Вони привітали досягнуту в Мінську домовленість щодо розгортання гуманітарних логістичних центрів у буферній зоні. "Ці центри повинні бути використані для надання мобільних банківських послуг", - йдеться у документі.

Учасники переговорів також відзначили важливість забезпечення вільного доступу представників Міжнародного комітету Червоного Хреста з метою досягнення прогресу з обміну полоненими та ідентифікації зниклих безвісти осіб.

Лідери чотирьох держав, торкаючись політичних питань, привітали намір сторін обговорити 28 липня питання проведення місцевих виборів і режим децентралізації в рамках робочої групи, відповідальної за політичні питання.

Вони підкреслили важливість зберегти єдину дату для організації місцевих виборів у цілому в Україні, в тому числі в деяких районах Донецької і Луганської областей. Було також відзначено, що місцеві вибори повинні пройти за стандартами ОБСЄ і контролюватися Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ.

Нарешті, чотири лідери погодилися з необхідністю якнайшвидшого узгодження наступного пакету газових угод.

Нагадаємо, під час переговорів у "нормандському форматі" президент Петро Порошенко констатував погіршення безпекової ситуації на Донбасі.

Зараз ви читаєте новину «"Нормандська четвірка" домовилася по чотирьох ключових напрямках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути