середа, 07 листопада 2012 22:23

Невідомі спиляли ідол Перуна на Старокиївській горі
4

Фото: Фото: Андрій Жигайло

У ніч на 1 листопада у центрі Києва невідомі спиляли статую ідола старослов'янського бога Перуна.

Дубовий стовп стояв на Старокиївській горі, поруч із національним Історичним музеєм та Пейзажною алеєю. На місці від триметрового стовпа залишився півметровий пеньок.

Статую встановили в 2009 році на День Незалежності. Тоді, встановлення статуї назвали поверненням бога з низин Дніпра до його законного місця. Тут колись було священне капище, кажуть рідновіри.

"Хто це зробив ми не знаємо. Це можуть бути як православні фанатики, так і якісь гопники. Але що це сплановано зроблено, це точно - статую не повалили, а спиляли. Хтось би це мав почути, або побачити. Її кілька разів уже намагалися спалити, один раз намагалися зрубати. Тоді охоронці музею це почули та завадили. А тепер так сталося, що охоронці не почули і ніхто не бачив. Статуя мала мистецьку цінність - її зробили двоє скульпторів, оздоблена художнім розписом", - каже Вогнедар, заступник голови Об'єднання рідновірів України.

В об'єднанні написали заяву до міліції. Там зараз вирішують чи порушити кримінальну справу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скульптуру Перуна валили 12 священиків

"Статуя мала символічне значення. Вона уособлювала всіх богів, до неї приїжджало багато паломників з інших держав. Нам уже багато надійшло листів співчуття з багатьох слов'янських держав. Ми написали заяву в міліцію, зараз там вирішують чи порушувати кримінальну справу. Того, хто це зробив чекає смертна кара", - додав рідновір.

У вівторок вранці, на місці статуї, з землі стирчить півметровий пеньок. Навколо нього купи тирси. Біля підніжжя лежить троянда та жовте яблуко. Поруч проходить екскурсія для учнів молодших класів однієї з молодших шкіл столиці.

"Жаль, що його хтось зрізав. Я свої екскурсії завжди водила до ідола. Це як елемент розповіді про давню віру слов'ян і наочне його демонстрування", - каже екскурсовод Ірина.

У Національному історичному музеї кажуть, що нічого про зрізаного ідола не знають.

Як відомо, під час хрещення Русі у 988 році, князь Володимир Великий наказав знести священне капище, а ідола протягнути причепленим до коня по Києву, та втопити в Дніпрі.

Зараз ви читаєте новину «Невідомі спиляли ідол Перуна на Старокиївській горі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути