Ексклюзиви
пʼятниця, 01 лютого 2013 23:39

"Не дамо отруїти Україну!" - В Донецьку протестували проти вітчизняного "ГезЛенда"
24

Фото: Фото: Тетяна Заровна

"Хочемо жити!", "Не дамо себе отруїти!", "Стоп фрекінгу", "Не допустимо геноцид", "Матері Донецька проти сланцевого газу!", "Ні онкоДонбассу!", "Не хочемо пити отруєну воду!", " Не дамо жадібним дебілам отруїти Україну! "," Ні газовому Чорнобилю! ", - з цими та іншими саморобними плакатами прийшли на мітинг до Донецької облдержадміністрації 1 лютого противники видобутку сланцевого газу. В акції протесту взяли участь близько 300 осіб - екологи, громадські працівники, опозиціонери і просто жителі Донецької області, які не хочуть жити поряд з газовими свердловинами.

Учасники висловлювали обурення з приводу рішення, прийнятого Донецькою облрадою 16 січня. Місцеві депутати схвалили проект, за яким компанія "Shell" зможе розмістити в області тисячі своїх бурових. Небезпечне для природи виробництво збираються розгорнути в районі Краснолиманських лісів, Святогірського заповідника, Артемівських соляних шахт, в безпосередній близькості до головного джерела питної води регіону - річки Сіверський Донець.

- Що краще - ставити енергозберігаюче обладнання і вчитися економити газ або принести в жертву майже 5 мільйонів жителів Донецької області? Екологія - це конкретне здоров'я наших дітей! Якщо ми сьогодні промовчимо, завтра буде пізно кричати біля могил! - Заявила на мітингу Ганна Федчук, мати 3 дітей.

- Американці будуть вести видобуток разом з українським партнером "Надра Юзівська". Не сумніваюся, що ця компанія має стосунок до Саші Януковичу. Жоден грандіозний проект сьогодні не обходиться без участі сім'ї Президента. За три роки правління свого батька Саша Янукович вже зібрав сто мільйонів доларів. А у нас такий Президент, що благословить що завгодно, якщо буде бачити свою шкурну вигоду. Влада вичистить надра, потім втече до Швейцарії, а нам залишить величезну біду, - заявив на мітингу представник Новоазовська Василь Коваленко.

Він закликав жителів області об'єднуватися для захисту своїх інтересів. За словами Коваленка, є успішні приклади екологічної боротьби.

- У Володарському районі влада хоче розробляти цирконій. Минулої весни ми провели мітинг з 2 тисячами людей і відбилися, - повідомив Коваленко. - У Маріуполі на перші екологічні мітинги приходило по 300 людей і ніякої реакції, а коли в листопаді зібралися 5000 маріупольців, "Азовсталь" закрила свою аглофабрику. Організатору того мітингу подзвонив особисто Ахметов - ось яку силу має громадськість.



- Потрібно замість сланцевого газу добувати метан - у нас в області маса факелів в місцях його виходу на поверхню, треба щось з цим робити, - розповів Володимир Вигонний, голова організації "Екодія".

Організаторами мітингу виступили представники опозиційних сил, у тому числі "Фронту змін" і "Свободи". Вони прийшли на мітинг без партійної символіки. Але несподівано до акції приєдналися зі своїми прапорами представники сили "Український Вибір" і фінансової піраміди "МММ".

- Акція у нас не політична, і я тут не як "фронтзміновец", а як представник організації "Ради будинкових та вуличних комітетів". На акцію запрошували всіх не байдужих, - прокоментував Павло Котов, заст. голови облорганізації "Фронт змін".

До мітингувальників вийшов начальник управління взаємодії з громадськістю Віктор Ніколаєнко, який запропонував представникам громадськості пройти в облдержадміністрацію, де якраз проходила нарада з компанією "Шелл". По закінченню мітингу учасники сформували ініціативну групу, однак на вході в будівлю її загальмувала міліція. Виявилося, що нараду вже закінчено, а з владою і представниками "Шелл" встиг поспілкуватися Павло Котов, якого збори не делегували. Мітингувальники відчули себе обдуреними і звинуватили опозиціонера в тому, що той дискредитував акцію.



- Це провокація! Я впевнена, що це Котов привів на акцію хлопців Медведчука (організацію "Укранській Вибір"), які працюють в інтересах і за гроші "Газпрому", і торгашів з "МММ". Все це зроблено для того, щоб дискредитувати громадську ініціативу, - заявила еколог з організації "МАМА - 86" Галина Олейникова.

Учасники мітингу прийняли резолюцію, в якій йдеться, що Донецька облрада порушила положення Закону про "доступ до публічної інформації", схваливши в таємниці від народу доленосний проект. У зв'язку з чим донеччани вимагають проведення публічних громадських слухань.

Нагадаємо, в Україні видобуток сланцевого газу планується в двох басейнах - "Юзівській платформі", яка охоплює схід Харківщини і північ Донецької області, і "Олеській", яка займає велику частину Львівщини. Спосіб видобутку полягає в тому, щоб "витрусити" бульбашки газу з щільної породи на глибині декількох кілометрів. Для цього застосовують технологію гідророзриву пластів. Проти такого видобутку виступають громадяни всіх країн, де уряди дозволили видобуток. Багато європейських країн, у тому числі - Франція та Болгарія, домоглися мораторію на видобуток сланцевого газу. Однак, в Голландії, США і Південній Африці сланцевий газ видобувають, незважаючи на негативні наслідки. "Не пити, не митися, не прати, не використовувати взагалі" - так сусіди свердловин в США говорять про воду, яка потекла з їхніх кранів в результаті видобутку сланцевого газу. Українські екологи підрахували, що майбутня водна проблема може торкнутися 2,5 млн. людей у ??Східній Україні і близько 2,3 мільйонів жителів Західної України.

Зараз ви читаєте новину «"Не дамо отруїти Україну!" - В Донецьку протестували проти вітчизняного "ГезЛенда"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

70

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути