четвер, 17 січня 2013 02:27

"Вирішити газову проблему, але натомість отримати водну" - Донецькі депутати віддали Святогірський заповідник під промзону
9

Фото: Фото надані Сергієм Денисенко

16 січня на сесії Донецької обласної ради місцеві депутати схвалили проект по розробці сланцевого газу на території Донецької області. Паливо збираються видобувати на півночі області в 7 районах - поблизу населених пунктів Костянтинівка, Артемівськ, Слов'янськ, Святогірськ, Красний лиман, Добропілля, Олександрівка, Ясинувата. У тому числі в промислову зону перетвориться національний природний парк Святогір'я.

Видобуток вестимуть спільно американська компанія "Шелл" і "Надра Юзівська", якою володіє державна компанія "Надра України".

Лобіювати цей бізнес-проект в Донецьк прилетів новоспечений міністр екології та природних ресурсів Олег Проскуряков. За його словами, проект допоможе Україні стати газово незалежною від Росії і отримати дешевий газ. У своїй промові міністр екології говорив не про безопсності для регіону, в якому згодом розмістяться до 10 тисяч видобувних вишок, а про обсяги видобутку.

- Вже через 5-6 років ми зможемо вийти на обсяги в кілька мільярдів кубічних метрів на рік, - сказав міністр Олег Проскуряков, - Це посилить нашу енергетичну незалежність і призведе до зниження цін. Інвестиції в цей проект складуть кілька десятків мільярдів доларів.

Йдеться про суму в 50 млрд. $. Офіційно наголошувалося , що метод гідророзриву пласта, який на сьогоднішній день є основною технологією видобування сланцевих газів, ніякої небезпеки в собі не несе. Про це говорили з трибуни так само і представники громадських організацій, які прилетіли підтримати міністра (у тому числі "Спілка геологів України").

У той же час 10 депутатів комуністів висловилися проти, за проект проголосували 106 депутатів від ПР.

Місцеві екологи попереджають про можливу катастрофу для густонаселеної Донеччини.

- Заради великих комерційних інтересів наші депутати дозволили загидити свою батьківщину, - висловився в коментарі Gazeta.ua еколог Сергій Денисенко з "Донецького екологічного руху". - Однозначно згубне для природи виробництво збираються розгорнути на заповідних землях Національного природного парку "Святі гори". Це спотворить курорт, по суті перетворить його в промзону. Але крім нівечення природного ландшафту є ще небезпека отруєння води. В області будуть тисячі свердловин, це потребуватиме величезну кількість води - в кожну треба закачати тисячу тонн води, вона потрібна для гідророзриву (подача води під великим тиском). Але куди після відправиться ця брудна вода, яка вийде зі свердловини? Її буде так багато, що вона гарантовано потрапить і на водойми, і в наші крани. До того ж у нас є проблема нестачі води, ця ситуація погіршується рік від року. А нам пропонують вирішити газову проблему, але натомість отримати водну.

Представники американської компанії "Шелл" і українські чиновники говорять, що в використаної воді буде всього лише 0,5% речовин типу шампуню (склад "шапмуней" фактично засекречений). На це екологи пропонують лобістам такий експеримент: взяти чашку чаю, залити туди чайну ложку "шампуню" і спробувати.

- Це якраз і буде піввідсотка - якщо це дрібниці, нехай п'ють, - говорить Денисенко.

Крім того еколог нагадує про минулі аварії компанії "Шелл" при видобутку корисних копалин.

- У минулому році в Нігерії сталася аварія за видобутком нафти, яка принесла шкоду 5 млрд. доларів. Подібні аварії можуть призводити до кліматичних змін, а у нас густонаслоенний регіон. Мільйони літрів води при аварії можуть бути заражені і гарантій того, що цього не відбудеться "Шелл" не дає жодних. Я не раджу жити поряд з однією з цих бурових станцій, навіть у десятках км., - Застерігає Сергій Денисенко.

Цікаво, що інформація про "сланцевий" проекті з'явилася на сайті лише 2 січня, хоча, як зазначає Денисенко, по "Закону про доступ до публічної інформації" вона мала бути опублікована за 20 днів.

- Вирішили, як видно, скористатися святами, і під шумок провести, - говорить еколог. - 3 січня Кабмін погодив цей договір з компанією "Шелл", а після він підлягав погодженню з місцевими громадами. Депутати Донецької облради взяли на себе відповідальність і виступили від імені всієї громади. Під цей проект заздалегідь внесли зміни в Закон про надра, чим суттєво спростили процедуру. Тепер громадські слухання навіть ніби й не потрібні.

У багатьох країнах світу існує мораторій або заборону на цю технологію. У США і Європі на зміну сланцевої ейфорії прийшло розчарування. Чехія, Болгарія, Франція, Швейцарія, Німеччина відмовилися від видобутку сланцевого газу на своїх землях. Кажуть, у місцях видобутку утворюється мертва зона. Водойми, заражені токсичними відходами, гине худоба, палаюча водопровідна вода, небезпеку захворювання раком, хвороби легенів - такі наслідки "сланцевого" газовидобутку спіткали США.

Зараз ви читаєте новину «"Вирішити газову проблему, але натомість отримати водну" - Донецькі депутати віддали Святогірський заповідник під промзону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

60

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути