неділя, 06 листопада 2016 13:03

Нацгвардія Росії відпрацьовує розстріл натовпів з крупнокаліберних кулеметів

Автор: Тарас Подолян
  Михайло Савва
Михайло Савва

В Росії за нинішнього правління Путіна Майдан неможливий. Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів доктор політичних наук, біженець з Росії Михайло Савва.

"Проблему 2018 року режим Путіна вже сьогодні має змогу вирішити за допомогою масових фальсифікацій. Але до президентських виборів Путін може й не дотягнути. Є система розрахунків, яка дозволяє визначити межу стійкості режимів. Економічні санкції, цілеспрямована робота з суспільною свідомістю росіян призведуть до результату. Режим навряд чи впаде через масові заворушення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російський опозиціонер розповів, чим вразили його українці

"Прибрати Путіна за допомогою московського майдану не вийде. Просто вже тому, що Нацгвардія Росії відпрацьовує на навчаннях розстріл натовпів людей з крупнокаліберних кулеметів. Жодне кровопролиття цей режим не зупинить. Але він може впасти в результаті перенавантаження. Режим в Росії побудовано на основі жорсткої вертикалі влади, де всім в ручному режимі керує одна людина згори. Це найбільш нестабільна модель. Він може просто задихнутися за вкрай короткий термін. Смерть чи хвороба президента зруйнує все протягом кількох днів. Адже немає механізмів підстраховки. В Україні, коли президент Янукович раптово втік, з'явився вакуум влади. Але парламент тимчасово перехопив естафету та сформував нове вище керівництво. В Росії Держдума на таке органічно не здатна."

За словами Савви наймовірніший сценарій усунення Путіна - хвороба або переворот у верхівці.

"Це дезорганізує вище керівництво та викличе ланцюгову реакцію, яка зруйнує усю вертикаль влади. Її не втримає навіть середня ланка. Адже зараз вже навіть керівниками регіонів призначають просто колишніх охоронців Путіна. Влада на місцях або зникне, розуміючи, що центр її більше не захищає й доведеться відповідати, або просто "перефарбується". Може статися так, що одного разу країна прокинеться і зрозуміє, що є іншою".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Розвал СРСР принизив росіян" - експерт

"Деякі провінційні регіони можуть заявити про відокремлення. Але про справжній парад суверенітетів не йдеться. Північний Кавказ, зокрема Чечня контролюється так, що там вже немає нікого, хто б міг підтримати відокремлення . Там досі працюють "ескадрони смерті", і зайві люди просто зникають. Крім того, більша частина молоді Чечні та Дагестану заробляє не вдома, а "в Росії", як вони самі кажуть. Джерела прибутків еліти теж у Москві та інших великих містах Росії. Для них втратити доступ до них - економічна смерть. Жартують: "Дагестан добровільно в склад Росії не входив, і тепер добровільно виходити не збирається" - сказав він.

Повне інтерв'ю з Михайлом Саввою читайте у новому номері журналу "Країна" за 3 листопада 2016 року

Зараз ви читаєте новину «Нацгвардія Росії відпрацьовує розстріл натовпів з крупнокаліберних кулеметів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути