вівторок, 06 квітня 2010 19:29

На Землі сталася найсильніша за півтора роки магнітна буря

На Землі сталася найсильніша за півтора роки магнітна буря

У понеділок, 5 квітня, на Землі відбулася найсильніша за останні півтора роки магнітна буря.

Перші ознаки бурі з"явилися в неділю опівдні, після чого магнітосфера заспокоїлася майже на добу. Вранці в понеділок почалася нова серія збурень. Востаннє збурення такої сили були зареєстровані 11 жовтня 2008.

При цьому активність Сонця останнім часом була вкрай низькою, тому збурення магнітосфери не передбачили системи прогнозу космічної погоди. Єдиною помітною подією на Сонці був слабкий спалах, що стався 3 квітня.

Вчені припускають, що він своєю тривалістю міг спричинити магнітну бурю - спалах відбувався понад сім годин. За цей час вивільнилася велика кількість енергії, що могла спровокувати бурю на Землі через дві доби.

Магнітні бурі можуть серйозно впливати на роботу електричних приладів, у тому числі супутників. Поки вчені не впевнені, як саме буря вплинула на роботу космічних та інших апаратів.

Нагадаємо, за добу 8 лютого цього року на Сонці сталося 22 спалахи, серед яких 18 подій класу C і чотири - більш потужного класу M. Це приблизно стільки ж, скільки за весь 2009 рік, повідомляють астрономи. Подібний сплеск активності не спостерігався на Сонці понад п"ять років.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «На Землі сталася найсильніша за півтора роки магнітна буря». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути