пʼятниця, 10 серпня 2012 15:45

На санкціонований страйк маршрутників кинули загони "Беркуту" та озвірілу міліцію
12

Ще вчора перевізникам почали погрожувтаи, щоб ті не їхали до Києва
Фото: Фото: Тарас Подолян
Баришівських перевізників навіть не випустили з району
Міліціонери не соромилися хамити й бити людей просто перед камерами
Попередження влади про страйк обернулося для людей розправою
Люди не знають, що їм тепер робити

Їх не пустили в місто працівники Київського ДАІ та міліції. 20 фірм-перевізників з Ірпеню, Ворзеля, Боярки, Вишневого, Баришівки та інших районних центрів збирались сьогодні вранці зустрітись із губернатором Київської ОДА Анатолієм Присяжнюком. Вимагали аби тендер, проведений 7 серпня цього року, відмінили.

"За законом тендер має проводити не обласна адміністрація, а Міністерство транспорту. Нам ще до початку конкурсу чітко сказали, що ми програємо", - каже Ганна Поліщук, засновник ТОВ "Клайт" з Вишневого Київської області. - Виграла майже половину перевезень фірма "Київпівнічтранс" з Одеси. Ну як вони людей будуть возити у нас? Це ні медогляду нормального не буде, ні перевірки автобусів перед рейсом. Організації, які виграли, близькі до обласного губернатора".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На страйк маршрутників навідалися "беркутівці"

Ганна каже, що коли перевізники почули, що вони не виграли, у приміщенні, де проходив конкурс, наступила тиша.

"Так дивно. Ніхто не обурювався. Я вже в коридорі розплакалась. У нас машини нові в кредиті. Колектив великий, всі залишаються без роботи. За законом ми вже не маємо права їздити. Через десять днів після того, як пройшов тендер, складається протокол, через 30 днів - укладаються угоди. Ми домовились, що будемо разом вимагати скасування тендеру".

Вчора водії попередили пасажирів, що сьогодні на маршруті буде мало автобусів. Видавали листівки та розклеювали оголошення. Пояснили, що підуть пікетувати адміністрацію в Києві.

Близько 7-ої ранку колоною рушили в бік Києва.

"Мало бути 120 маршруток. Але вчора ж інші перевізники мені казали, що їм телефонували, погрожували. Знаю, що маршрутки з Баришівки зупинили, щойно вони виїхали з автобази", - уточнює Ганна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Водіїв маршруток не пускають до Києва на санкціонований страйк

О пів на восьму ранку працівники ДАІ зупинили всі маршрутки, це близько 80 авто. Це сталось на Окружній, в районі столичної Борщагівки в бік Жулян. Мікроавтобуси зайняли одну смугу. Через це на дорозі утворились величезні затори.

"Нічого не пояснювали, просто сказали, що не пустять. Але ми зробили заявку про проведення акції. Передали її в обладміністрацію, Адміністрацію президента, Кабмін та Генпрокуратуру", - каже Олена Любомирська, заступник директора ППІ "Надія 2000" Києво-Святошинського району. У фірмі працює близько сотні людей.

На місце відразу приїхали мікроавтобуси з "Беркутом". Жанна Рибачук, диспетчер Боярського ПП "Агробудтранс", знімала міліціонерів у касках на мобільний.

"Тоді підійшов один в цивільному, покликав "беркутівця", а той мене кинув на маршрутку. Підбігла моя донька. Почала кричати", - каже Жанна.

Об 11.30 всі учасники акції вирішили їхати назад. Пояснили, що в центр не можуть потрапити, тому мають повернутись.

"Відразу підбігло шість "спецназівців". Скрутили правозахисника Богдана Хмельницького. Запхали в автобус і там побили. Ми чули крики, бачили як трясе мікроавтобус. А вікна темні, нічого не видно, що всередині. Всі почали кричати, аби його відпустили, бо там аж двері ходуном ходили, - каже Поліщук. - Якщо вони таке роблять при камерах та при такій кількості людей, то уявіть, що з нами можуть зробити".

Водії, які приїхали на акцію, не могли поїхати назад. Пояснювали, що їх не пускають працівники ДАІ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вінницькі підприємці оголосили владі "переоблік"

"Ми сіли в салон. Беркутівці вимагали вийти. Тобто хотіли, аби ми пішки додому повертались. Ми їм показуємо заявку на акцію, а вони порадили запхати її собі в дупу. Прямим текстом", - каже Наталія Буряк, диспетчер ПП "Агробудтранс" з Боярки. - Я працюю на маршруті з першого дня. Це вже десять років. А тепер нас викидають".

Близько 13.00 водіям дозволили повертатись.

"Працівники ДАІ попередили, щоб ми по одній машині в десять хвилин від'їжджали. Інакше на нас будуть складати протоколи за те, що зупинились під знаком".

Що будуть робити далі, перевізники не вирішили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підприємці організують акції протесту по всій країні

"Ми ніколи акцій не проводили. А правозахисника, який нам допомагав, затримали. Сьогодні зберемось, будемо думати, що нам робити", - каже Ганна Поліщук.

Один з міліціонерів, який керував міліцією, сказав, що Хмельницького відвезли в Святошинське територіальне управління міліції Києва.

"Нема чого було кидатись та бити працівників міліції, - так пояснив затримання правозахисника. - Ми тут нікого не тримаємо. Не знаю, чому маршрутчики не їдуть. А в Київ не пустили, бо уявіть собі колону з 50 маршруток в центрі міста. Ну, що це таке?"

Зараз ви читаєте новину «На санкціонований страйк маршрутників кинули загони "Беркуту" та озвірілу міліцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

96

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути