четвер, 23 квітня 2015 10:57

На пошиття туфлів з пітона витрачають день

Автор: Геннадій Гнип
 

"Я намагаюся не думати, яка у їх ціна", - говорить 49-річний майстер одного зі столичних ательє Дмитро Рибачук. Чоловік 20 років шиє взуття на замовлення. - "Просто тонка шкіра. Все інше - як у звичайної телячої".

У майстерні також замовляють взуття зі шкіри крокодила та каймана. В майбутньому планують розширити вибір шкірою страуса, ската та інших тварин.
"Спочатку міряють ногу клієнта, підбирають колодку. Шиють макет майбутнього взуття з недорогої шкіри- спилока, яка зазвичай йде на підкладку. Клієнт примірює, говорить, де тисне, де зайве. Потім викроюють заготовки зі шкіри і зшивають" - пояснює власник атель'є Георгій Чічоелі.

Верх майбутніх відкритих туфель-сліперів уже пошили. Шкіру пітона підсилили текстильною підложкою, поставили шкіряну підкладку. Всі шари проклеїли.
Майстер показує одну з найвідповідальніших операцій - затягування взуття. Дмитро бере готову устилку із запресованим всередину металевою пластинкою-супінатором. Вона не дає провалюватися ступні та від'їжджати назад каблукові.

За традицією майстер починає з лівої туфлі. Устілку по краю намазує клеєм. Визначає середину. Спеціальними кліщами натягує шкіру на носок пластикової колодки. Фіксує цвяшками. Потім натягує в районі пучок, п'ятки. Поступово вся підошва утикана цвяшками, як їжак. Гвіздки загинає всередину, додатково натягуючи шкіру. На фабриках це роблять спеціальними затяжними машинами. Але після них лишається некрасивий горбик на п'ятці. Коли це роблять руками, майстер дуже акуратно вистилає шкіру, вистукує її молотком, щоб щільніше облягала.

Коли клей схватиться, Дмитро цвяхи виймає. Складки шкіри на устілці зрізає та зашліфовує. Підошву підганяє за розміром. Намазує спеціальним клеєм. Він стає активним при нагріванні. Прикладає підошву і сильно притискає молотком.

"Прес тисне із зусиллям вісім кілограмів на квадратний сантиметр, я - 10", - каже майстер. "Алілуя!"- жартома радіють у майстерні закінченню процесу.

Туфлі з пітона затягували п'ять з половиною годин. Цю операцію із взуттям зі звичайної шкіри Дмитро Рибачук робить за дві години.

Зараз ви читаєте новину «На пошиття туфлів з пітона витрачають день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути