вівторок, 31 березня 2015 09:30

На фестивалі #дякуюлитва з'їли тонну шакотіса і зібрали більше тисячі подяк
19

Спеціально на фестиваль, присвячений Литві, у Київ приїхав найвідоміший литовський ярмарок Kaziuko mugė. Протягом двох днів українці куштували литовську національну кухню, брали участь у майстер-класах та вивчали литовські товари з кераміки, льону, вовни і шкіри. Тим часом литовці, які приїхали з ярмарком, вивчали українців. Більшість із них не були у Києві із часів розпаду Радянського Союзу і дивувалися тому, як змінилося місто, як по-європейському виглядають люди і як далеко пішла столиця від пострадянського минулого.

"Ми придумали цей проект, коли зрозуміли, що українці нічого не знають про Литву, яка ось уже рік активно лобіює наші інтереси на міжнародній арені, — говорить організатор фестивалю, керівник проектів ТРЦ "Атмосфера" Катерина Старунська. — Але з'ясувалося, що і литовці не уявляють, як сильно змінилася Україна за 23 роки незалежності. Тож це було взаємне приємне здивування. Всього за два дні в "Атмосфері" побували понад 5 тисяч чоловік, і ми вже плануємо літній фестиваль україно-литовської дружби".

Також кияни і гості столиці побували на показах литовських короткометражок, побудували Вільнюс у мініатюрі з картонних цеглин і взяли участь у майстер-класах із литовського танцю клумпакоісу. Окрасою фестивалю став виступ музичного колективу Sesules у традиційних литовських костюмах.

"Ми представляємо київську спільноту литовської культури ім. Майроніса, яка існує вже понад 20 років, — розповідає Віргінія Хоружа, солістка Sesules. — Було дуже приємно, що нас багато разів викликали на біс, що стільки людей захотіли долучитися до нашої діяльності, більше дізнатися про Литву. Враження залишилися дуже теплі, тому що такі проекти зближують народи. А ще на фестиваль приїхали литовці, які давно живуть в Україні і при цьому не бачаться роками. І завдяки фестивалю ми, нарешті, зібралися разом!"

Протягом двох днів усі бажаючі брали участь у конкурсі на швидкісне поїдання торта шакотіса. У підсумку представники Національного реєстру рекордів України зареєстрували результат киянина Олексія Ротта, який подолав півкілограмовий десерт за 9 хвилин. Всього за два дні було з'їдено більше тонни знаменитого литовського торта.
Після завершення фестивалю Посольство Литви в Україні оголосило імена переможців Міжнародного конкурсу фотографій, який проходив у рамках проекту. За рішенням журі, головний приз розділили між двома авторами: українцем Владиславом Соделєм ("Ангел Ужупіса") і британцем Конором МакНілом ("Чумацький шлях"). Крім того, невдовзі у Вільнюс вирушить особливий подарунок — 15-метровий банер #дякуюлитва, на якому свої побажання залишили більше тисячі українців.

Зараз ви читаєте новину «На фестивалі #дякуюлитва з'їли тонну шакотіса і зібрали більше тисячі подяк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути