вівторок, 14 липня 2015 12:14

Молоді пагони "зеленої" енергетики

Молоді пагони "зеленої" енергетики

Український сектор відновлюваної енергетики стає все більш привабливим для середніх та дрібних гравців. Природний процес збільшення їх частки на ринку, що спостерігається в останні роки, каталізує прийняття 4 червня Закону України № 2010-д. Нормативний акт, з одного боку, нівелює ряд пільг для привілейованих гравців. З іншого - прибирає штучно створені бар'єри і дає імпульс до розвитку середнім і дрібним компаніям, а також приватним домогосподарствам.

Репутаційний ризик в дії

Один з найперспективніших та інвестиційно привабливих секторів у світі - відновлювана енергетика (ВЕ) - в останні роки помітно посилив свій розвиток і в Україні. Тільки за останній рік потужність вітчизняної "зеленої" енергетики продемонструвала приріст на рівні 19% (до 1462,2 МВт). Станом на початок 2015 обсяги електроенергії, що купуються за "зеленим" тарифом, перевищили 2 млрд. КВт * год.

Тим часом, відновлювальна енергетика відома не тільки своїми досягненнями. Тінь на "зелені" технології виробництва електричної енергії наводять резонансні факти, пов'язані з умовами розширення бізнес-імперій деяких привілейованих гравців. І незважаючи на те, що їх структури займають не більше половини ринку "зеленої" енергетики континентальної України (за показником встановленої потужності), кілька десятків добросовісних інвесторів змушені відчувати на собі вплив їх негативної репутації, а штучно створені бар'єри для входу на ринок гальмують його природний розвиток.

У першу чергу, мова йде про ринок сонячної генерації електроенергії, в якому донедавна деякі компанії отримували надприбуток за рахунок найвищих коефіцієнтів тарифів. Серед них знаходиться корпорація "Актив Солар", яку пов'язують з братами-Клюєвими. Електростанції компанії успішно скористалися невиправданими привілеями в декількох аспектах. Так, саме їх генерація потрапила під дію максимальних тарифів. Крім того, в Законі України "Про електроенергетику" спеціально був прописаний механізм 50% -ної місцевої складової, який змушував гравців сектора ВЕ замовляти комплектуючі на скандально відомому заводі напівпровідників, приватизованим Клюєвим. До речі, саме історія з цим заводом стала підставою для позбавлення опального олігарха депутатської недоторканності.

Саме через вплив негативної репутації привілейованих гравців найбільш інноваційна та екологічна галузь асоціювалася з дуже обмеженим доступом до законодавчо передбачених пільг та адмінресурсів. Однак при справедливій критиці громадськості та журналістів на цей принциповий момент мало хто звертав увагу, і клеймо "надто зеленої" енергетики отримала вся галузь. Більшість же гравців не тільки не отримували ці преференції, але і були зв'язані обмеженнями, встановленими для перешкоджання нормальній конкуренції.

Зростання всупереч

Незважаючи на особливі умови, які виторгували для себе наближені до влади гравці, в сферу ВЕ заходили десятки вітчизняних та міжнародних компаній, готових до довгострокового інвестування за умови забезпечення незмінності правил і виконання норм чинного законодавства.

Багато проектів були реалізовані із залученням фінансової підтримки міжнародних інвесторів. Спеціальні кредитні програми і участь інвесторів "вищої ліги" сприяли репутаційному очищенню галузі та відновленню довіри до неї зарубіжних партнерів, громадськості та населення.

У числі великих міжнародних інвесторів, які вже давно вкладають як в українську економіку, так і в енергетичний сектор, знаходиться Європейський Інвестиційний Банк і Європейський банк реконструкції та розвитку в Україні (ЄБРР). Для України в ЄБРР розробили Програму фінансування альтернативної енергетики в Україні (USELF), метою якої є підтримка малих і середніх підприємців, розвиваючих сектор альтернативної енергетики. Задекларована USELF мета досить амбітна: прокредитувати проекти з відновлюваної енергетики, які зможуть забезпечити виробництво електроенергії на рівні 200 ГВт * год. На даний момент вже профінансовано 7 проектів з сегментів біоенергетики, малої гідроенергетики, вітряної та геліоенергетики. На першому етапі згідно з програмою, обсяг допомоги малим і середнім підприємцям визначено в € 140 млн, з яких € 100 млн фінансуються ЄБРР і € 40 млн - іншими учасниками проекту.

Важливо відмітити, що міжнародні організації ставлять своєю метою підтримати саме малі та середні компанії, які вже продемонстрували свою життєздатність, збільшуючи свою частку всупереч умовам, створеним привілейованими гравцями.

За даними Міжнародного енергетичного агентства, до 2025 року "зелена" енергетика по всьому світу отримає майже 60% від $ 5 трильйонів, які будуть інвестовані в нові електростанції. Разом з цим, обсяги вкладень в традиційну енергетику в світі будуть знижуватися. Про це заявили відразу кілька найбільших світових інвесторів. Зокрема, Світовий банк оголосив про те, що буде якийсь час підтримувати вугільні проекти тільки в найбідніших країнах світу, а основні засоби, призначені для енергетики, направить в сектор "зеленої" енергетики. У Банку Америка заявили, що вже зараз портфель поновлюваних джерел енергії перевищує більш ніж у три рази обсяги вкладень у вугільну галузь.

Нова віха "зеленої" енергетики

Український потенціал відновлюваної енергетики еквівалентний 81 млн т у.п. або 70 млрд м3 природного газу, що складає близько 40% загального річного попиту на електроенергію в Україні. З цієї кількості лише економічно обґрунтовані потужності біоенергетики і "вітру" можуть скласти по 15 ГВт від кожного сегмента, геліоустановок - 4 ГВт, мала гідроенергетика може потенційно подати в мережу від 3750 млн кВт · год до 8250 млн кВт · год електроенергії. Окремо потрібно сказати про можливості геотермальної енергетики: її потенціал згідно з Нацпланом по ВЕ до 2020 року становить 120 ГВт * год електрики.

Тим часом, ціна питання вимірюється не тільки в гігаватах: реалізація цих проектів сприятиме поліпшенню екологічної ситуації, створенню багатьох тисяч робочих місць і в цілому дозволить Україні знайти енергетичну незалежність. Згідно з Нацпланом по ВЕ, тільки до 2020 р при збільшенні частки "зеленої" генерації з 6% до 11%, українська енергетика отримає за різними розрахунками від 12 до 17 млрд євро.

Природно, що ці гроші зайдуть тільки в разі гарантування державою прозорих умов роботи і добросовісної конкуренції на ринку ВЕ. Головний крок до цього був зроблений 4 червня 2015, коли держава усунула можливість отримання надприбутку і поліпшила умови діяльності добросовісних учасників ринку. У цей день було прийнято Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії" (№ 2010-д). Цей нормативний документ вже назвали сходинкою до "деклюєвізаціі" і навіть "деолігархізації" економіки України.

Серед низки коректив - 44% -ве зниження "клюєвського" тарифу на виробництво електроенергії з використанням геліоустановок і скасування місцевої складової, яка суттєво обмежувала інвесторів у виборі обладнання. Згідно з положеннями Закону "2010-д", сегмент сонячної енергетики чітко розділений на великі (понад 10 МВт) і малі СЕС, для яких передбачені різні коефіцієнти тарифів. Тобто малі сонячні станції (наприклад, для приватних домогосподарств) отримують більш високий "зелений" тариф, ніж промислові СЕС, тариф для яких тепер приведений у відповідність з актуальною вартістю технологій такого виробництва. Крім того, даний закон дозволяє виконати зобов'язання перед європейськими партнерами і залучити інвестиції в сектор.

Але найголовніше, він створює умови для комфортного входження в галузь нових та посилення ролі існуючих середніх і дрібних гравців, а також активного залучення сегмента приватних домогосподарств. Саме ці категорії учасників ринку є головною опорою в економіці будь-якої галузі. І, як показує європейський досвід, сектор ВЕ не є в цьому винятком. Так, у Німеччині 90% сонячної енергії генерує житловий сектор. Відновлення нормальних умов діяльності, очищення репутації галузі та усунення надмірних пільг дозволить Україні вже найближчим часом піти за світовими лідерами по шляху розвитку відновлюваної енергетики

Зараз ви читаєте новину «Молоді пагони "зеленої" енергетики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути