вівторок, 21 грудня 2010 12:54

Міліція поводиться з нами, як з худобою і ворогами - журналіст із мінського СІЗО

Міліція поводиться з нами, як з худобою і ворогами - журналіст із мінського СІЗО

Посольство Росії в Білорусі не може отримати інформацію про російських громадян, затриманих під час масових протестів опозиції в неділю ввечері в Мінську. У той же час МЗС України мовчить.

"Ще вчора вдень нам обіцяли, що МВС Білорусі передасть в МЗС списки затриманих іноземних громадян, але поки цього не відбулося", - повідомив прес-секретар посольства Вадим Гусєв.

У той же час правозахисник з бєларуського Гельсінського комітету Гаррі Погоняйло сказав, що, за його даними, серед затриманих є громадяни України, Росії та інших країн.

Також стало відомо, що серед інших був затриманий росіянин Олександр Астаф'єв - фотокореспондент петербурзької газети "Мій район". Він перебував у Мінську не за завданням редакції, а як приватна особа.

У вівторок вранці Олександр вийшов на зв'язок з кореспондентом радіостанції "Ехо Москви в Петербурзі". Він підтвердив, що вже два дні перебуває під вартою і оголосив голодування, вимагаючи законної зустрічі з представниками МЗС Росії в Білорусі.

Спілкування з журналістом відбувається через sms-повідомлення. Астаф'єв сказав, що вперше з моменту затримання в неділю він та інші арештанти змогли минулої ночі поспати 3-4 години. Під час переїздів з приймача-розподільника в суд з людьми звертаються вкрай жорстко. У автозак замість 10 набили 26 арештантів, і люди страждали від задухи.

"Міліція веде себе з арештантами майже як з худобою, щонайменше, як з ворогами", - мовиться у одній з sms'ок. Журналіст також розповів, що арештантів ще жодного разу не годували і обмежили навіть у можливості відвідувати туалет.

У вівторок їх повинні повезти до суду в Жодіно. Астаф'єва звинувачують в участі у недозволеному мітингу і непокору вимогам співробітників правоохоронних органів. Журналіст розповів, що в суді він відкинув усі звинувачення, і його справу направили на доопрацювання.

Ім'я та прізвище російського кореспондента присутнє у списках затриманих на сайті Білоруського радіо (під номером 69), а також у повідомленні на сайті білоруської асоціації журналістів.

У Білорусі 19 грудня відбулися президентські вибори. Чинний президент Олександр Лукашенко, за попередніми даними, набирає 79,67% голосів.

Опозиція влаштувала в неділю в Мінську несанкціонований мітинг і вчинила спробу штурму Будинку уряду. В результаті розгону акції були затримані сотні людей, включаючи опозиційних лідерів.

Олександр Астаф'єв повідомив, що разом з ним був затриманий білоруський опозиціонер Андрій Кім, але зараз про його долю нічого дізнатися не вдається.

За матеріалами Newsru.com, Обозреватель

Зараз ви читаєте новину «Міліція поводиться з нами, як з худобою і ворогами - журналіст із мінського СІЗО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

26

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути