понеділок, 09 грудня 2013 22:25

"Мешканці" КМДА приготувалися до атаки "беркутівців"
47

Фото: Фото: Ростислав Мисюкевич

На вході до КМДА висить портрет козацького ватажка Івана Сірка та цитата "Рабів до раю не пускають". Біля входу чергує кілька хлопців у касках. Один з них тримає ніжку від столу.

- Ця деревяшка — це просто так. Я столяр, - пояснює він з незворушним виглядом.

Близько 9-ї ранку до мітингувальників надійшла інформація, що сьогодні може відбутися штурм будівлі співробітниками спецзагонів. Gazeta.ua вирішила дізнатися, як протестувальники підготувалися до ймовірної спроби захоплення.

В холі зустрічаємо художника Сергія Пояркова.

- Я тут представляю рух "Автомайдан", - говорить він. - Зараз ми підтягнули машини — різні і багато. Прикриватимемо ними людей — щоб на них не двинули техніку. Ці автомобілі знаходяться в різних місцях, але подробиці зараз недоречні.

На другому поверсі біля сходів чергує 20-річний Йосип з Коломиї. Руки обмотані шматками карематів та скотчем.

- Ріжемо каремати, перемотуємся для захисту, - розказує хлопець. - Побудували барикади — заблокували двері та вікна, через які можуть прориватися "беркутівці".

Сходами підіймається хлопчина в зеленій касці. Тримає саморобну дубинку. На ногах — щитки з карематів. Не називається, говорить, що з Києва.

- Щитки одягнув сьогодні — до того обходився без них, - ставить хлопець битку під стінку. Сідає на ковдру, розстелену під стіною. - Битку взяв - треба ж чимось захищатися. Коли довідалися про можливий штурм, дехто з молодих пішов. Але більшість залишилася. Є в нас колишні "беркутівці", є хлопці від "Карпатської січі" (організація народної самооборони — ред.) — людей вистачає. Побудували барикади — зі столів, стільців. Познімали дерев'яні решітки з батарей — будемо спускати їх по сходах, щоб "Беркут" об них спотикався-падав. Стільці біля сходів розставили — на голови їм скидати, щоб затримати хоч на якийсь час. Вони в касках — надто не постраждають.

Медпункт розташований на другому поверсі в Колонному залі. Біля великого столу, заставленого медикаментами, чергують п'ятеро чоловіків і жінок в накидках з червоним хрестом.

- Всіма препаратами ми забезпечені, - розказує Сергій з Івано-Франківська.- Зараз позбирали спеціальні пакети — туди входять засоби для припинення кровотечі і обробки ран — бинти, йод, знеболюючі тощо. Сформували групи лікарів по дві людині. Якщо бачимо потерпілих — приводимо до нашого медичного пункту і надаємо допомогу. Ми в формі, - показує на свою накидку, - щоб нас ідентифікували бійці і не зачіпали.

- Я тут з першого грудня. Приєднався, бо не люблю беспрєдельщиків, - розказує чоловік з зубами з жовтого металу. Говорить, що приїхав з Полтави, не називається. - Нічний розгін Майдану — очевидний беспрєдел. Але знаєш, є в зеків така поговорка: "невиїб*ний такого не зробить". Своїми поступками Янукович показав, що є "козлом по масті" (ув'язнений, який відкрито співпрацює з адміністрацією в місцях позбавлення волі і займає певну адміністративну посаду — завгосп, бригадир тощо — ред). А ні один "козел по масті" не може рулити — вони стоять лише на півкроку вище підерастів. Це будівля громади — не Януковича, не міліції. І якщо хтось спробує мене вдарити — не представившись, не показавши посвідчення, ховаючись за міліцейський шолом чи щит - я буду вважати це спробою мене вбити. Це дає мені право вбити його. Міри необхідної самооборони я перевищити не боюся. Боявся б — сюди б не їхав.

- Говорять, що метро перекрили, бо вночі з нього повилазять "беркутята". Скоро вийдуть - ми їх чекаємо, - криво посміхається Микола, один з захисників КМДА. Приїхав сьогодні з Білої Церкви. - Деякі сьогодні роз'їхалися. Але ті, хто лишився, будуть гризти їх зубами. Вчора нас був мільйон — завтра буде два. І ми їх загриземо — бо ніхто з тих, хто тут є, не хоче жити, як бидло.

Зараз ви читаєте новину «"Мешканці" КМДА приготувалися до атаки "беркутівців"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути