четвер, 13 вересня 2012 20:54

Мертве море може зникнути через 50 років

Мертве море може зникнути через 50 років
Мертве море - насправді озеро. Фото: majbutne.com.ua

"Влітку відвідав Мертве море. Місцеві розповіли, з кожним роком воно все більше всихає. Шкода буде втратити безцінне джерело здоров'я. Адже солі, що формувалися в цій водоймі тисячами років, мають цілющі властивості", - каже мандрівник Віктор Мудрієвський.

Біолог 63-річний Володимир Тихомиров підтверджує, що рівень Мертвого моря з кожним роком знижується.

"Навесні його рівень знизився на 11 сантиметрів. А до кінця року зменшиться майже на 1,5 метри. Це стається, бо останні 30 років на Ближньому Сході споживають все більше води. А ще — постійно будують нові заводи, де роблять мінеральну косметику і препарати, відкачують солону воду. За цей час море втратило близько 14 кубічних кілометрів води. Якщо море скорочуватиметься й надалі, через 50 років може зникнути взагалі."

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На одеських пляжах вже місяць гниють мертві дельфіни

Щоб цього не сталося, вчені пропонують викопати новий водний канал. Він з'єднуватиме Мертве море із Середземним та Червоним. Це підживить водойму. Але через брак коштів проект постійно відкладають. Єдине велике джерело води, яким зараз живиться море — це річка Йордан.

"Мертве море — це місце, де мільйони років тому утворився геологічний розлом. Океан заповнив його водою. Ґрунти й зараз продовжують рухатися, через це на березі моря утворюються величезні ями глибиною 100 метрів. Чув, у таку яму кілька місяців тому впав багатотонний пристрій для добування мінералів. Тому крім місць відпочинку, берегом ходити забороняють. Усюди стоять таблички "Прохід заборонений".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Лисячій бухті переслідується хамство і завжди дружня атмосфера

Мертве море — найсолоніша водойма планети. 35% води у ньому — розчинені солі. Їх у морі багато через випаровування повітря. Чим сильніші випаровування, тим більше солі. Щороку соляного розчину більшає на 1 метр. Людина може лежати у морі без зусиль: сіль триматиме її вагу. Море називають Мертвим, бо риби і водорості у ньому не виживають. Риба лише випадково запливає у море із річки, вкривається консервувальним шаром соляних кристалів і гине.

"Насправді це — озеро, бо прямого виходу до океану у нього немає. Але люди продовжують називати водойму морем. Воно лежить у найнижчій точці Землі — на 422 метри нижче рівня моря. Там дуже товстий шар повітря, який відштовхує шкідливі ультрафіолет. А м'які корисні промені повітря пропускає. В цьому місці майже не можна обгоріти, навіть якщо сидіти під сонцем дуже довго. Мінералами насичене не тільки море, а й повітря над ним", - каже Володимир.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 2600-річний грецький шолом випадково знайшли на дні затоки

Глибина Мертвого моря дуже різноманітна. На півночі — більше 400 метрів, а на півдні — 10-15. На морі найтепліше з квітня по жовтень. Взимку і навесні температура повітря біля моря сягає +15 -20 градусів, влітку — +28-35. Восени холоднішає до +20. Влітку із Аравійської та Синайської пустель до моря рухається сухе гаряче повітря.

Зараз ви читаєте новину «Мертве море може зникнути через 50 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути