вівторок, 16 серпня 2011 16:14

Людський мозок за необхідності вміє стирати непотрібні спогади

Людський мозок за необхідності вміє стирати непотрібні спогади

Нав'язливі страхи, фобії, розлади психіки посттравматичного синдрому - все це пов'язано із нездатністю мозку забувати. Страх не згасає з часом і відновлюється в повній мірі при слабкому натяку на те, що налякало нас колись у минулому.

Вважалось, що пам'ять про страх залишається в мозку назавжди і що завдяки такій "вічній" пам'яті ми можемо в майбутньому уникати потрапляння в небезпечні ситуації. Проте саме сталість пам'яті змушує людей з посттравматичним синдромом раз за разом переживати стрес, який ніяк не пов'язаний з небезпечними обставинами. Очевидно, в нормальному стані нервової системи повинен дотримуватись якийсь баланс між процесами підтримки пам'яті та забування. Дослідники з Квінслендського університету (Австралія) вирішили з'ясувати, які молекулярні механізми в мозку підтримують таку рівновагу.

У статті, опублікованій в журналі Nature Neuroscience, вчені описують мікрорегуляторну РНК, яка виявляється тільки в мозку і яка стирає неприємні спогади, коли вони втрачають свою "актуальність". РНК цього виду самі не кодують білки, але втручаються в синтез інших білків, взаємодіючи з матричними РНК і пригнічуючи зчитування інформації з них. У даному випадку, за словами дослідників, мікрорегуляторна РНК miR-128b вибірково пригнічує виробництво білків, які відповідають за посилення синапсу та збільшення терміну його життя. Чим міцніший і надійніший синапс, тим краще й довше він проводить сигнал та тим довше зберігається пам'ять.

Але у випадку страшних спогадів мікрорегуляторна РНК пригнічує синтез білків, серед яких є так званий регулятор кальмодуліновий сигнал передачі . Цей білок бере участь у передачі нервового імпульсу в дофамінових нейронах; придушення його синтезу призводить до ослаблення сигналу, що проходить по дофамін-залежних синапсах. У результаті, якщо ми давно не потрапляли в стресові обставини, сигнал страху, який цим обставинам відповідає, в мозку поступово згасає.

Такий процес потрібен для формування більш пластичної й адекватної повсякденної поведінки: ресурси нервової системи звільняються від необхідності підтримувати  "страшні" спогади, що стали зайвими й непотрібними. І, можливо, саме цей молекулярний механізм порушений у хворих з нав'язливими страхами та посттравматичними синдромами.

Зараз ви читаєте новину «Людський мозок за необхідності вміє стирати непотрібні спогади ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути