четвер, 14 березня 2013 11:53

Львівським священикам погрожують через маєток Шептицького

18 квітня у Львові відбудеться останнє судове засідання у справі про повернення монахам із ордену Отців Редемптористів будівель, які їм були подаровані у 1920 році Андреєм Шептицьким.

"У 1920 році, для підняття рівня духовності Галичан Андрей Шептицький подарував отцям Редемптористам Духовну Семінарію та церкву у селі Збоїсько, зараз це вулиця Плугова у Львові, - сказав монах Ігор Колісник. - У Духовній Семінарії, безкоштовно навчалися хлопці з малозабезпечених сімей та сироти. У 1948 році за наказом НКВД спецпідрозділ "СМЕРШ" зайняв приміщення семінарії. Тоді було вбито 9 монахів. Їх розстріляли".

У 1951 НКВДисти протягом 4 днів катували настоятеля монастиря на вулиці Зятика. Від нього вимагали підписати добровільну відмову від монастирських будівель. Врешті священнослужитель помер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кажуть, що священик не приймає біснуватих

"У 1992-1995 роках виходили укази президента України про повернення культових будівель, - розповів захисник монахів Андрій Петришин. - Відтоді отці писали звернення у різні інстанції з проханням повернути їм духовні будівлі. Керівництво обласної адміністрації обіцяло повернути ці приміщення коли їх звільнять. Але укази були проігноровані. Духовну семінарію та церкву було незаконно приватизовано "Науково-дослідним інститутом прикладної акустики". Та насправді цей інститут займається лише здачею приміщень в оренду. Зараз у колишній семінарії торгують алкоголем і цигарками".

На запитання чим займається їхній інститут представники відповідати відмовилися.

"Яке це має відношення до справи?" - обурився член правління відкритого акціонерного товариства "Науково-дослідний інститут прикладної акустики" Орест Панькевич.

У 2006-2008 років частину приміщень майнового комплексу культових споруд було продано. У січні 2013 року представниками Української греко-католицької церкви отцями Редемптористами було подано позов до Господарського суду Львівської області з проханням повернути Духовну Семінарію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Львівщині жінка побачила образ Матері Божої на дереві

"У січні, після того, як я почав займатися справою повернення майна монахам, мені почали невідомі погрожувати розправою, якщо не облишу цю справу, - пояснив Петришин. - З цього приводу відкрите кримінальне провадження. Мова йде про приміщення, ціна яких може сягати до 2 мільйонів доларів".

За словами Петришина, представники його опонентів відверто заявляють про корупційні зв'язки із суддями.

"Опоненти заявляють нам, що вони з судом домовилися, що суд ми програємо, - повідомив Петришин. - Та скласти руки не можемо. Монахи хочуть знову відкрити навчальний заклад для дітей-сиріт, або малозабезпечених сімей, адже їхній орден саме для цього і був створений".

Зараз ви читаєте новину «Львівським священикам погрожують через маєток Шептицького». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути