субота, 28 грудня 2019 15:25

Коломойський пропонував мені зіграти роль "слуги народу" - Чекалкін

Автор: Тарас Подолян
  Дмитро Чекалкін
Дмитро Чекалкін

Шоумен і колишній дипломат Дмитро Чекалкін розповів Gazeta.ua, що свого часу відмовився повторити долю Володимира Зеленського. "Існував проект "Буратіно", який був розроблений 10 років тому: як українського шоумена вивести на політичну орбіту, щоб з його допомогою дістати ще більше влади в нашій країні", - каже він. Через це, за словами Дмитра Чекалкіна, зараз до влади прийшли випадкові і непрофесійні люди.

Як ви можете оцінити нинішню еліту, що прийшла до влади? Як вона показує себе за ці півроку? Чи справджуються всі побоювання, пов'язані з цією владою?

У мене не було ніяких ілюзій стосовно цієї людини. Я ж пам'ятаю всі ці жарти про ебонітові палички, про Україну-порноактрису, про те, що українська армія у них зображена у формі барана, який лізе на стіну. Коли сотні і тисячі українців вже гинули, Зеленський жартував: "Якщо ви не виведете війська з України, то ми виведемо всіх українських повій з Окружної в Москві".

Десять років тому Вахтанг Кіпіані запросив Зеленського на програму "Великі українці". Коли в прямому ефірі Вахтанг Кіпіані запитав Зеленського про великих українців, той відповів: "Чего вы меня спрашиваете? Я вообще не укрАинец, и вообще я никакой не великий". Навіть слово "українець" правильно вимовити не міг.

Зеленський взагалі опинився в Україні певною мірою завдячуючи нашому проекту "Веселі яйця". Коли ми розкрутили цей проект і "Операція Проффесор", головний політтехнолог російський, який свого часу Путіна розкрутив, який потім супроводжував кампанію Януковича, Глеб Павловський наприкінці грудня 2004 написав статтю, де називав нас блокбастерфюрерами Помаранчевої революції. Що ми створили блокбастер, який монополізував патріотичні прошарки населення. І він пише: "Чому ми бездіємо? Це ж загрожує Росії. Чому ми не робимо нічого контрпропагандистського?". До цього дослухався Медведчук і запросив сюди 95 квартал, які працювали тоді в Москві. І вони тут в березні 2005 створили проект "Серпом по яйцях". Зараз ви не знайдете ніяких на нього посилань в інтернеті, бо вони все знищили. Але всі жарти, які були в цьому проекті, розкрутили вже через півроку у першому сезоні Кварталу на Інтері. Тоді вони жартували, мовляв усе на Майдані було за гроші, що є три сорти українців, що НАТО - найбільша загроза, що треба купувати російський газ.

Для мене теж виклик здорвому глузду, як Саакашвілі сьогодні підтримує Зеленського, тому що в Кварталу в першому сезоні був постійний сюжет, що називався Наша Америкаша. Вони глузували з Саакашвілі і Ющенка, що вони на колінах стоять перед американським президентом, причому в цьому сюжеті Зеленський, який грав роль Саакашвілі, його принизливо називав "Гамаржопа". Коли російські танки були в 30 кілометрах від Тбілісі, вони так знущалися з грузинів.

Чому нашим людям зайшов цей гумор?

Вони споживають те, що їм дають.

Чому нема спроб дати щось інше?

А хто даватиме інше, якшо всі медіа сьогодні в руках олігархів? Вони вкрали в людей мільярди, і тепер за ці мільярди тримають людей у світогоядних шорах.

Якби хоча б кожен десятий донеччанин поїхав до Львова і подивився на тамтешніх людей своїми очима, то ми мали б іншу країну

Один мій знайомий донецький бізнесмен казав, що якби хоча б кожен десятий донеччанин поїхав до Львова і подивився на тамтешніх людей своїми очима, то ми мали б іншу країну. Він усі свої корпоративні свята проводив у Львові, вивозив повністю весь свій штат донецький до Львова, щоб хоча б невелику частину людей переконати, що Західна Україна - це цивілізоване життя.

Чому ви відмовилися очолити "1+1", коли вам пропонував це Коломойський після Помаранчевої революції?

І не тільки "1+1". Він пропонував мені зіграти роль "слуги народу" - очолити різні партійні проекти, які свого часу вони створювали з іншими українськими олігархами. Я відмовився, бо розумів, що буду просто пішаком, маріонеткою в їхніх руках. Існував проект "Буратіно", який був розроблений 10 років тому: як українського шоумена вивести на політичну орбіту, щоб з його допомогою дістати ще більше влади в нашій країні. На противагу більш-менш патріотичним силам, уже тоді намагалися розкрутити такий абсолютно керований проект.

Автор: Тарас Подолян
 

Якби погодилися, були б зараз президентом.

Скоріше я був би вже по той бік трави, якби прийняв пропозицію, однак не погодився б виконувати всі їхні забаганки.

Я добре знайомий з усіма персонажами, які постраждали через українську політику й опинилися по той бік трави. Як з вами зараз, свого часу сидів і зі Щербанем, і з Гетьманом, з Чорноволом, з Кирпою, Кравченком - з реальними претендентами на першу посаду в державі, і всі вони пішли з життя неприродним шляхом.

А зараз у політику не хочете?

Ні, в кожного своя доля і свій шлях широкий.

Нинішній парламент різнобарвний, мистецько-шоубізний. Якої ви про нього думки?

Це пародія на парламент. Там люди абсолютно без здібностей, без досвіду, без підготовки.

Коли я намагався в Росії глузувати з російських політиків, мені казали : "Нет-нет, у нас нормальные цивилизованные люди. Это у вас тупое быдло. Над ними и смейтесь"

Я свого часу, коли працював на російському ринку, розігрував російських зірок. А коли намагався глузувати з російських політиків, мені казали : "Нет-нет, у нас нормальные цивилизованные люди. Ну что вы. Это у вас тупое быдло. Над ними и смейтесь. А у нас же светочи, титаны духа". Тож наш нинішній парламент абсолютно відповідає їхнім уявленням про наших політиків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Соцмережі допоможуть уберегтися від зомбування і пропаганди влади - Дмитро Чекалкін

Якшо у нас професійної еліти бракувало раніше, то зараз її ще більше поменшало?

На жаль, їй не було коли з'явитися. Радянський поет Ігор Кохановський у 1989 році писав: "Сначала били самых родовитых, потом стреляли самых работящих, потом ряды бессмысленно убитых росли из тысяч самых немолчащих. Среди последних — всё интеллигенты, радетели достоинства и чести, негодные в работе инструменты для механизма поголовной лести. Держава, обессиленная в пытках, ещё не знала о потерях сущих, не знала, что количество убитых откликнется ей качеством живущих".

Під час Помаранчевої революції по радіо можна було почути сатиричні пісні від "Веселих яєць", з Інтернету — скачати мультфільми про політиків. Дуже популярним був 15-серійний блокбастер "Операция ПроФФесор" — шарж на кандидата в президенти Віктора Януковича. Увесь цей гумор виробляли в сірому "сталінському" будинку на вулиці Шовковичній, у спонсорській агенції "Діва продакшин".

Проффе́сор — інтернет-мем, відома помилка Віктора Януковича в анкеті кандидата на пост президента України, де окрім неправильного написання свого вченого звання професор, він припустився декількох інших граматичних та орфографічних помилок. Загалом в цій анкеті Віктор Янукович зробив 12 помилок у 90 словах. Слово "проффесор" набуло неабиякого розголосу під час Помаранчевої революції — стало неофіційним прізвиськом Януковича та об'єктом численних глузувань та висміювання в пресі та інтернеті. Великої популярності також набув сатиричний серіал "Операція Проффесор" анімаційної студії "Веселі яйця", де головним героєм виступав саме Віктор Федорович.

Зараз ви читаєте новину «Коломойський пропонував мені зіграти роль "слуги народу" - Чекалкін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути