четвер, 10 жовтня 2013 12:41

Колекцію солдатиків УПА зробили майстри з Криму та Дніпропетровська
13

Фото: Фото: Андрій Янович

Колекційний набір з шести 40-міліметрових фігурок, що зображають бійців армії УПА, виготовили скульптор Костя Ткаченко з Дніпропетровська та ливарник Павло Гарніцин з Севастополя. Кожен солдатик персоніфікований. В колекції є, зокрема, фігурки генерала Василя Кука, сотника Гамалії та зв?язкової Калини.

Увіковічнити „упівців" в мініатюрних фігурках задумав тернопільський колекціонер Олександр Башта. Він і знайшов в Україні людей, які могли б зайнятися виготовленням.

„У моїй колекції – близько тисячі солдатиків з найрізноманітніших країн. Внутрішній голос якось каже мені – а чому в тебе своїх немає. От я і задумав зробити цю колекцію. Вибрав персоналії вояків УПА, підшукав їхні фотографії. Знайшов скульптора і ливарника які готові були взятися за роботу", ? розповідає Gazeta.ua Башта.

Центрова фігура збірки – генерал Кук. Він зображений з американським карабіном М-2. Такі часом перепадали повстанцям разом з гуманітарною допомогою, яку перекидали групи підтримки з Заходу. Зв?язкова „Калина" ­­? Галина Лукан, на всіх відомих фотографіях зображена до пояса, тож нижню частину скульптор робив на свій розсуд. Жінка зображена з букетом квітів в руках.

„Фігура жінки-солдата є дуже рідкісною в будь-якій колекції. Переважно зображають чоловіків. Але ж жіноцтво зіграло важливу роль у боротьбі УПА, тож на спомин про них маємо в колекції „Калину", ? каже автор ідеї.

Найважчий в колекції – кулеметник, якого відтворили з фотографії невідомого солдата. Фігурка важить 23 грами. Додатковий грам ваги, порівняно з іншими, додався саме завдяки кулемету МГ-42, який повстанець тримає на плечі.

„Я замовив колекцію солдатиків тиражем в 30 екземплярів. Кілька подарував друзям. Виставив фотографії в Фейсбуці, і одразу ж отримав замовлення від міської ради. Вони заберуть залишок тиражу. Є охочі купити ще, але ми просто не встигнем виготовити", ? каже Башта.

Колекцію фігурок в спеціально виготовленій коробці автор планує продавати через роздрібних торговців по 300 гривень. Зазначає, що ціна суттєво знизиться, якщо вдастся отримати інвестиції на великий тираж.

Олександр Башта – колишній військовий льотчик. Останні 20 років пересувається на інвалідній колясці – отримав травму під час аварії на параплані. Заробляє на життя виготовленням меблів зі скла. Колекціонування солдатиків – одне з його численних хобі.

Зараз ви читаєте новину «Колекцію солдатиків УПА зробили майстри з Криму та Дніпропетровська». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

38

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути