середа, 02 жовтня 2013 16:56

Історики направлять ФІФА свій звіт щодо УПА й ОУН

Автор: Фото: uk.wikipedia.org
  Агітаційний плакат дивізії «Галичина»
Агітаційний плакат дивізії «Галичина»

Історики Львівського національного університету імені Франка готують звернення до футбольних організацій із проханням не порівнювати Організацію українських націоналістів і дивізію Ваффен-СС "Галичина" із неонацистськими організаціями, повідомляє ZIK.

Нагадаємо, 27 вересня Міжнародна федерація футболу (ФІФА) застосувала санкції щодо українських вболівальників після матчу Україна – Сан-Марино. До переліку образливих та расистських символів у буклеті організації "Футбол проти расизму в Європі" (FARE) увійшли червоно-чорний прапор ОУН, портрети Степана Бандери та Романа Шухевича і герб Дивізії Ваффен-СС "Галичина".

Доцент історичного факультету ЛНУ ім. І. Франка Руслан Сіромський розповів, що включення вищеперерахованих символів є безпрецедентним, оскільки вони не були засуджені на Нюрнберзькому процесі. Вчора, 1 жовтня саме минуло 67 років з дня завершення трибуналу в Нюрнберзі.

"Питання про ОУН, Бандеру та Шухевича взагалі не виносилось. Щодо Дивізії "Галичина", то весь науковий цивілізований світ знає, що це не був злочинний підрозділ", – зазначив історик.

В окремих пунктах присуду Нюрнберзького трибуналу було зазначено: "Розглядається питання про СС. Трибунал включає сюди всіх осіб, офіційно прийнятих у лави СС. У тому числі загальне СС, війська СС, з'єднання СС "Мертва голова" і представників будь-якого роду поліцейських служб, які були членами СС. Трибунал не включає сюди кавалерійські з'єднання СС". Отже, дивізії Вафенн СС, до яких належала Дивізія "Галичина", не були засудженими на Нюрнберзькому процесі. Подібних дивізій було дуже багато – бельгійська, голландська, французька, латвійська, естонська та ін. І вони теж не засуджені.

Рішення Нюрнберзького процесу 1946 р. стало опорою для наступних судових процесів над українськими дивізійниками. Суди відбувались у багатьох державах, зокрема у Великій Британії та Канаді, де були звинувачення у військових злочинах. Але всі документи спростовують ці обвинувачення.

Історик додав, що у Європі питання неонацизму є доволі дражливим. Тому не виключено, що скандал навколо українських фанатів під час матчу Україна – Сан-Марино у Львові 6 вересня – це не випадковість. Адже, у листопаді під час саміту Східного партнерства у Вільнюсі розглядатиметься питання підписання Угоди про асоціації між Україною та ЄС. Відтак, противники цієї Угоди про асоціацію намагаються всіма можливими методами перешкодити Україні на шляху до Європи. Не виключено, що історія з українськими вболівальниками – це один із цих методів.

"Навколо питань про ОУН, УПА та Дивізії "Галичина" є дуже багато спекуляцій від політиків. Тому, ми, історики Франкового університету, зараз готуємо свою історичну оцінку цих сторінок нашого минулого. Звернення буде направлено у ФІФА, ФФУ та в український Уряд. Це буде в контексті тих санкцій, які були застосовані до українських вболівальників. Ми повинні сказати своє слово – це буде громадянська позиція істориків", – наголосив Руслан Сіромський.

Зараз ви читаєте новину «Історики направлять ФІФА свій звіт щодо УПА й ОУН ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

132

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути