пʼятниця, 18 квітня 2014 13:08

Книги можна повертати 24 години на добу - репортаж з найбільш сучасної бібліотеки Гельсінкі
18

Головна бібліотека Університету Гельсінкі — найбільш амбіційна ідея проекту World Design Capital, який популяризує цікаві міські задумки по всьому світу. Простір в самому центрі столиці Фінляндії надає книжковий сервіс і водночас представляє інтерес як архітектурна цікавинка. Бібліотеку в Kaisa House відкрили у вересні в 2012 року. На розробку проекту і спорудження пішло 50 мільйонів Євро. Приміщення займає 15,500 квадратних метрів.

"Щодня це місце відвідують 6 тисяч студентів. Хоча прийти можуть і не студенти. Кожен, хто старший за п'ятнадцять, може взяти книгу і сидіти тут з нею, скільки заманеться. Зараз ми в цьому переконаємося", - каже медіа-менеджер Університету Гельсінкі Карін Ханнукаінен. З нею ми піднімаємось сходами бібліотеки. О 16 годині тут зайняті майже всі місця. "При вході справа — простір для тих, кому до вподоби персональний сервіс. Менеджери розкажуть, де знаходяться бажана книга. Зліва — вільний від консультантів простір. Поводьтесь там, як зручно. Вибирайте все самі. У бібліотеці легко орієнтуватися. Є сім поверхів вверх і 4 поверхи вниз".

Зелений, оранжевий, червоний.

"Бачите ті кабінки за прозорим дверима?", - Карін показує на кімнати, де сидить дівчина з великою купою книжок, - "Там вас не проситимуть сидіти тихенько, як миша. В кімнатах можна і треба говорити. Простір, де дозволяється голосно говорити, позначений зеленим кольором. Оранжевий колір означає, що тут радять стишити голос, але можна користуватись мобільним. Червоний говорить про те, що неподалік люди дуже зайняті: готуються до іспитів, пишуть магістерську чи дисертацію. Тут вже точно треба помовчати. До речі, більшості з цих людей книги потрібні не один раз. Щоб не шукати їх на полицях знову, можна скласти всі у відведений лише для вас ящик і закрити його на замок. Прийдете наступного разу, а книги вже вас чекають. На верхніх поверхах також є килими відповідних кольорів. Внизу можна цокати каблучками, а вже поверхом вище м'яка підлога зробить ваші кроки тихішими".

Повноцінна кухня і дизайн-стільці за 5 тисяч євро.

"Фіни, та й взагалі скандинави, люблять світлі й просторі будівлі. Бібліотеку особливо не прикрашали. Кольору і значення їй надають книги. Для когось це місце — другий дім. І не в переносному сенсі. Ось повноцінна кухня. Тут є мікохвильова піч, стіл для приготування салатів, бутербродів. А приготувавши попоїсти, відкиньтесь на спинку крісла і відпочивайте. Спати тут теж зручно. Ось на тих лакованих стільцях попід вікном, наприклад. Кожен з них коштує 5 тисяч євро. Їх для нас розробив видатний дизайнер Kukkapuro (Yrjö Kukkapuro — дизайнер меблів, центральна фігура фінського фундаменталізму. Став знаменитим з 1950х. Улюблена приказка майстра "Хіба є сенс робити дизайн стільця, на якому незручно сидіти?" відображає ідею ергономічності його меблів — Gazeta.ua). За великим вікном їздить трамвай, але його не чути. Вікна ізольовані так, що всі звуки зникають".

У бібліотекарів спина не болить.

Бібліотека відкрита з самого ранку до пізнього вечора. Книги можна здавати 24 години на добу. Для здачі книг є максимально автоматизована схема. Підійдіть до екрану, натисніть кнопку і піднесіть книгу до отвору. Її буде автоматично проскановано. "Книга конвеєром "поїде" у відділення, де бібліотекар її підбере і поставить на необхідну полицю. Так нам не доводиться постійно нахилятися. Спина, здається, ні в кого не болить. Пару місяців по тому, як бібліотека відкрилася, до нас приїздили з американської компанії. Купили у нас цю систему", - каже працівник у зеленому комбінезоні, складаючи книжки у стопку.

Читання з видом на Кафедральний собор.

"Ліфт говорить з вами лише фінською", - зауважує Карін, заводячи нас до ліфту, - "Зате всі написи — фінською, шведською і англійською. Тут, на 7 поверсі, можна працювати за комп'ютером. А в хорошу погоду книги читають на балконі з видом на головну площу і Кафедральний Собор Гельсінкі. Перед балконом - ще з сотню комфортних сидінь. На першому поверсі — книжкове кафе і магазин, де можна придбати книги і сувеніри. Щось мені підказує, там ми і проведемо з вами найбільше часу".

Зараз ви читаєте новину «Книги можна повертати 24 години на добу - репортаж з найбільш сучасної бібліотеки Гельсінкі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути