середа, 28 липня 2010 15:12

Кирило не буде обмежувати УПЦ МП

Кирило не буде обмежувати УПЦ МП

Патріарх Кирило підтвердив самостійний статус Української православної церкви Московського патріархату з правами широкої автономії.

"Церква ніколи не відступає від своїх слів. І коли вустами Помісного Собору був підтверджений статус самостійної в своєму управлінні Української православної церкви з правами широкої автономії, то підтверджувався він не для того, щоб його скасувати", - заявив патріарх Кирило після богослужіння в Києво - Печерській лаврі в середу.

Він також спростував заяву про те, що нібито приїжджає на Україну з метою "обмежити права і можливості предстоятеля Української церкви".

"Не для того приїздить патріарх в Україну, але, щоб разом з предстоятелем Української православної церкви, єпископатом всієї нашої Церкви, українцями, росіянами, молдаванами, людьми інших національностей, славити світу, в тому числі і тут, в Україні, про Христа розп'ятого і воскреслого", - заявив патріарх Кирило.

Він подякував митрополиту Київському Володимиру за подвиг його служіння, зазначивши, що весь життєвий шлях предстоятеля української Церкви "є свідченням відданості Божій Церкві, любові до свого народу".

"Ніколи не перестану захоплюватися подвигом вашого служіння", - сказав патріарх Кирило владиці Володимиру.

Предстоятель також в черговий раз повернувся до представників Української православної церкви Київського патріархату з закликом покаятися і повернутися в канонічну Церкву.

"Я хочу знову звернутися до тих, хто в розколі. Любов Христова поширюється на всіх, і служителі цієї любові не можуть чинити те, що протилежно Слову Божу. Тому ми будемо будувати стосунки з братами нашими, які перебувають у розколі, з одного боку, на основі правди церковної, а з іншого - на основі любові ", - заявив патріарх Кирило.

За його словами, навіть лідер розкольників, тобто "навіть той, хто більше всіх грішить, не повинен втрачати надію на порятунок, тому що заради всіх зійшов на хрест Спаситель, проливши Свою кров не стільки за праведників, скільки за грішників".

Він також категорично спростував геополітичну роль РПЦ.

"Російський світ, знову кажу для нетямущих, не має ніякого відношення до політики і влади. Це той світ, де святі єдиної Церкви, де подвиг рівноапостольний живе і діє у віках", - резюмував патріарх.

Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «Кирило не буде обмежувати УПЦ МП». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути