пʼятниця, 09 грудня 2011 13:09

Католики закликають прибрати образ "жида" з різдвяного вертепу

Католики закликають прибрати образ "жида" з різдвяного вертепу

Ректор Католицького університету закликає змінити традицію вертепу - змінити образи, що можуть образити почуття та гідність інших національностей. Борис Ґудзяк, зокрема, в своєму зверненні до студентів каже про те, що з вертепу потрібно прибрати образ "жида".

"Зводити усе це розмаїття до тріади традиційного вертепу (Ірод – Смерть – Жид), зокрема до архаїчної постаті "Жида", означало б, що ми, наче дальтоніки, не помічаємо деяких кольорів нашого мінливого й різнобарвного світу", - каже ректор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Рівному показали прикрашений коштовним камінням вертеп (ФОТО)

Він стверджує, що ці вертепні образи породжують не просто іронію в суспільстві, але й негативне ставлення до окремих людей (певної національності чи професії). Борис Ґудзяк каже, що, викоренивши з сучасних традицій образу інших національностей, ми закладемо фундамент того, що українців перестануть називати "хохлами" чи "малоросами", адже "починати потрібно з себе".

"Окремі образи, які колись здавалися невинними, сьогодні можуть травмувати людські душі, - продовжує отець Борис. - Не біймося розпрощатися з ними – біймося не помітити, що, обстоюючи застарілі образи, ми порушуємо найважливіше в християнстві  – заповідь любові".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Грецькі анархісти вкрали з вертепу фігуру Христа

Тому ректор Католицького університету просить студентство створювати нові мотиви різдвяного вертепу з "оздоровчими гумором і сатирою" на сучасний лад і про сучасні події, але без образ та наклепів. Він також каже, що історики та соціологи не повинні бути байдужими до цих вистав, адже перші можуть "остерегти нас від повторення помилок минулого", а другі - навчити мирно жити з іншими національностями на нашій території.

Зараз ви читаєте новину «Католики закликають прибрати образ "жида" з різдвяного вертепу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути