пʼятниця, 28 листопада 2014 10:31

Хто прогодує нашу армію?

Хто прогодує нашу армію?

Замість міноборони армію забезпечують вітчизняні бізнесмени.

Відставка міністра оборони Валерія Гелетея та звільнення керівників двох департаментів Міноборони, що відповідали за проведення тендерів на закупівлю озброєнь і предметів забезпечення для вітчизняної армії говорять про те, що у керівництві Збройних Сил існують не просто проблеми, а системна криза.

Котел під Іловайськом став найстрашнішою трагедією для української армії за весь час АТО на Донбасі – близько сотні загиблих, якщо вірити заступнику губернатора Дніпропетровської області Борису Філатову, а також сотні полонених і поранених. І велика частина провини за це – на Генштабі та міністрі. Можна також згадати ряд стратегічних і тактичних прорахунків, що призвели до затягування операції, нескінченне топтання в районі аеропорту та багато інших фактів.

Але претензії не лише до управління військами, а й до їх забезпечення.

Схоже, армійське керівництво не може самостійно впоратися з цим питанням, тому українській армії вирішили допомогти вітчизняні бізнесмени.

Так, наприклад, представники провідних компаній в області вантажоперевезень звернулися до Верховного головнокомандувача Петра Порошенка з ініціативою подарувати військам суперсучасну систему логістики вартістю у мільйони доларів. Зараз кожне силове відомство має свою службу постачання, морально застарілий транспорт та тотальну корупцію. Пропонується запровадити контейнерні перевезення разом із супутниковими системами контролю. Всі вантажі маркуються мікрочіпами, їх пересування та сортування контролюється через закриті супутникові протоколи. Таким чином, можна поставляти боєприпаси, допомогу волонтерів, продовольство та навіть бойову техніку і гуманітарні вантажі. "Мінус" такої пропозиції для наших чиновників один: неможливість вкрасти.

Володимир Байда, керівник транспортної компанії:

- Сучасні супутники дозволяють відключати запалювання у машини. Ось вона відхиляється від маршруту, який прокладений по карті, відхиляється на 5% - і ми можемо відімкнути запалювання автомобіля, він зупиняється.

Євген Червоненко, екс-міністр транспорту України:

- Дана система, вона вирішує логістичне забезпечення із чітким обліком і неможливістю крадіжок усіх видів військ і сил, які беруть участь у АТО. Те, що ми пропонуємо, здешевить проведення АТО в 5-7 разів, логістичну частину.

Є надія, що участь вітчизняного бізнесу в питанні забезпечення постачання армії дозволить більш ефективно проводити операції в рамках АТО, а українським бійцям – наводити конституційний порядок у прийнятних умовах, не відчуваючи дефіциту в найнеобхіднішому. В іншому випадку, офіцерам і солдатам, які виконують таке важливе для країни завдання, доведеться фактично "годуватися" у місцевого населення, що характерно для армій шістнадцятого століття, але абсолютно дико для сучасної армії століття двадцять першого!

Командир батальйону "Шахтарськ" Андрій Філоненко

- Казали, що у вас не було ні їжі, ні води, що їли траву, пили з калюжі.

- Ну це вже перебільшення. Хоча, звичайно, з постачанням бували складності. Звичайно, багато чого не вистачало. Наприклад, навіть нормальної екіпіровки. Бронежилети були, у деяких були навіть залізні каски, ще старі, радянські. Нам, в принципі, завозили бронежилети. Завозили кевларові каски, так що вони теж були, хоча і не в усіх.
Але і допомагали нам багато – і місцеві жителі чимось ділилися, і люди, які нас підтримують, приїжджали і привозили необхідні речі – форму, сухпайки американські, побутові речі.

Привозили коробки, роздавали бійцям, говорили, що це братня допомога від "Айдара" Коломойського. Багато бізнесменів приїжджали до нас і привозили спорядження, харчування. Приїжджав, наприклад, Костянтин Григоришин – це великий бізнесмен, володіє заводами в Сумах і Запоріжжі – привозив хороші комплекти форми, берци, бронежилети, рації і сухпайки. Він привозив і поповнення – хлопців із заводу Фрунзе і "Запоріжтрансформатору" - сказав, що замовлень зараз немає, тому нехай хлопці хоч повоюють. Сказав, що налагодить на заводі Фрунзе виробництво танкових стовбурів і просив не руйнувати підприємства в Донецьку – обіцяв запустити знову виробництво, щойно викуримо "ватників". А ще він сказав, що після двох революцій в Україні ми зможемо і далі піти, і Росія тепер на черзі!

- А як до вас ставилося населення?

- Нормально ставилося. Коли рухалися колоною через село – то деякі люди виходили. Руками махали. Плакали. Казали: "Ми з вами, ми за вас, хлопці, тримайтеся!". Бабусі виходили, плакали, руки піднімали. Кричали, що вони з нами, вони за Україну. Це дійсно піднімало нам бойовий дух.

Зараз ви читаєте новину «Хто прогодує нашу армію?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути