понеділок, 07 листопада 2011 11:09

Грузинська сім'я приготувала чурчхелу довжиною більше 3,5 метрів

Грузинська сім'я приготувала чурчхелу довжиною більше 3,5 метрів

Житель села Гулгулі Телавського району на сході Грузії Симон Гігітелашвілі та його дружина Мері приготували рекордно довгу національну страву - чурчхелу.

На приготування чурчхели довжиною 3 метри 65 см пішло кілька днів. Симон і Мері використовували сік винограду з власної плантації, передає ИТАР-ТАСС.

Вони повідомили, що "ця унікальна чурчхела буде подарована Католикосу-Патріарху всієї Грузії Іллі Другому" 23 листопада, коли буде відзначатись національне православне свято - День Георгоба (Святого Георгія). А поки шедевр кулінарного мистецтва сушиться в будинку Гігітелашвілі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Із виноградного соку готують чурчхелу

З сімейною парою зустрілися керівники Грузинського союзу з підтримки світових досягнень і подорожей "Георгій". Вони відзначили, що нинішня чурчхела набагато більша за попереднього "рекордсмена" - чурчхелу довжиною 2 метри 11 см, яку приготували в країні близько року тому.

Зазвичай довжина чурчхели становить 25-35 см. Вона є одним з найулюбленіших ласощів як місцевих жителів, так і туристів.

Чурчхела має високі поживні властивості завдяки великому вмісту глюкози й фруктози, рослинних жирів, білків, органічних кислот, азотистих і фенольних речовин, вітамінів. Вона готується з використанням соку білих сортів винограду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Равлики і чурчхела

Сушать чурчхелу на сонці протягом 15-17 діб, потім укладають в ящики шарами разом з тканиною і витримують у сухому прохолодному приміщенні.

У результаті цього процесу вона набуває смакових відтінків, що схожі на шоколадні. Для начинки використовують волоські горіхи, мигдаль, фундук, кишмиш, ядра абрикоса й персика.

Зараз ви читаєте новину «Грузинська сім'я приготувала чурчхелу довжиною більше 3,5 метрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути