Житель села Гулгулі Телавського району на сході Грузії Симон Гігітелашвілі та його дружина Мері приготували рекордно довгу національну страву - чурчхелу.
На приготування чурчхели довжиною 3 метри 65 см пішло кілька днів. Симон і Мері використовували сік винограду з власної плантації, передає ИТАР-ТАСС.
Вони повідомили, що "ця унікальна чурчхела буде подарована Католикосу-Патріарху всієї Грузії Іллі Другому" 23 листопада, коли буде відзначатись національне православне свято - День Георгоба (Святого Георгія). А поки шедевр кулінарного мистецтва сушиться в будинку Гігітелашвілі.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Із виноградного соку готують чурчхелу
З сімейною парою зустрілися керівники Грузинського союзу з підтримки світових досягнень і подорожей "Георгій". Вони відзначили, що нинішня чурчхела набагато більша за попереднього "рекордсмена" - чурчхелу довжиною 2 метри 11 см, яку приготували в країні близько року тому.
Зазвичай довжина чурчхели становить 25-35 см. Вона є одним з найулюбленіших ласощів як місцевих жителів, так і туристів.
Чурчхела має високі поживні властивості завдяки великому вмісту глюкози й фруктози, рослинних жирів, білків, органічних кислот, азотистих і фенольних речовин, вітамінів. Вона готується з використанням соку білих сортів винограду.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Равлики і чурчхела
Сушать чурчхелу на сонці протягом 15-17 діб, потім укладають в ящики шарами разом з тканиною і витримують у сухому прохолодному приміщенні.
У результаті цього процесу вона набуває смакових відтінків, що схожі на шоколадні. Для начинки використовують волоські горіхи, мигдаль, фундук, кишмиш, ядра абрикоса й персика.
Коментарі
1