субота, 12 січня 2013 14:49

Глава УГКЦ стурбований, що груба сила стає прийнятним засобом для вирішення проблем у країні

Глава УГКЦ стурбований, що груба сила стає прийнятним засобом для вирішення проблем у країні
Сьогодні, за словами Святослава (Шевчука), привиди тоталітаризму повертаються в український простір. Фото: day.kiev.ua

Предстоятель Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) як християнин стривожений тим, що грубий тиск або груба сила стає прийнятним засобом для вирішення державних, громадських і політичних проблем в Україні.

Про це він сказав в інтерв'ю газеті "День".

Зокрема, глава УГКЦ нагадав про феномен "зайвої" людини, який отримав чіткі межі в ХХ столітті. І сьогодні, за його словами, привиди тоталітаризму повертаються, тоталітарні ідеології входять в мислення в євразійському просторі і, на жаль, в українському просторі.

"Нас турбує своєрідна радикалізація суспільства. Хтось може говорити, що успіх радикальних сил і угруповань - це спроба українців тиснути таким способом на владу. Хтось каже, що це певною мірою - ознака відчаю українського суспільства. І те і інше не може не турбувати. Але що турбує мене як християнина, так це те, що десь грубий тиск або така груба сила стає прийнятним засобом для вирішення державних, громадських і політичних проблем", - сказав Шевчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: По Україні ходять бандити з автоматами, які прикриваються боротьбою з корупцією — екс-нардеп

Він зазначив, що з цим не можна погоджуватися і "не можна вирішити проблеми демократичного суспільства, принижуючи або ігноруючи права і свободи якоїсь частини нашого суспільства".

"Згадую, під яким гаслом йшло повстання польського народу в царській Росії в 1830 році: "За нашу і вашу свободу". Це ж гасло було підняте на прапор Української Повстанської Армії. Якщо ми сьогодні в нашому суспільстві скажемо: "За нашу, але не вашу свободу", тоді стаємо на помилковий шлях. І тому кожна церква завжди прагне і буде прагнути показати важливість поваги до людини навіть тоді, коли вона дотримується, можливо, інших принципів, належить до іншої національності, до іншої релігії", - зазначив він.

"Тому що кожна тоталітарна ідеологія, певною мірою, творить феномен зайвої людини - хтось зайвий, хто не підпадає під чиїсь вузькокорпоративні інтереси. І це абсолютно помилковий шлях для розвитку громадянського суспільства", - додав Шевчук.

Зараз ви читаєте новину «Глава УГКЦ стурбований, що груба сила стає прийнятним засобом для вирішення проблем у країні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

67

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути