четвер, 06 грудня 2012 05:08

Донецькі жертви "Союзу пенсіонерів України" відмовилися залишати суд
8

Фото: Тетяна Заровна

Засідання у Ворошиловському райсуді Донецька у справі "Союзу пенсіонерів України" 5 грудня почалося зі скандалу. Тісне приміщення не змогло вмістити всіх учасників процесу, оскільки тільки потерпілих було 40 людей. Голова суду Людмила Лівочка запропонувала піти тим, кому не знайшлося сидячих місць. Ця пропозиція обурила людей похилого віку та інвалідів, яким кредитний союз заборгував 14 мільйонів. Потерпілі навперебій почали кричати, що не вважають себе зайвими і відмовляються йти. Коли їх представник нагадав судді, що видворяти потерпілих не зовсім законно, пані Лівочка повідомила, що у вільному залі несправна система аудіозапису. Суддя навіть погрозила, що відкладе засідання, якщо пенсіонери не послухаються. Однак, після невеликої перепалки просторий зал з справними технічними засобами все-таки знайшовся.

У суд привели ключового свідка - 36-літнього Дениса Діанова. Він досі виконує обов'язки голови всеукраїнського правління кредитного союзу і проживає в Одесі. Денис Діанов протягом 8 місяців ігнорував судові повістки, тому його доставили в Донецьк під конвоєм.

Допит Діанова тривав більше 3 годин.

"У нас є неповернені кредити на пару десятків... десь на 23 мільйони гривень, - повідомив Денис Діанов суду, - І на 14 з чимось мільйонів, здається, є заборгованість за депозитними вкладами у Донецькому обласному філіалі".

Він підтвердив, що був зобов'язаний контролювати роботу своїх підлеглих у Донецьку і особисто очолював кредитний комітет, без узгодження з яким кредити не видавалися. Але всі договори підписував особисто підсудний Тигран Арушанян - керівник донецької філії. Від імені "Союзу пенсіонерів України" Діанов пред'явив позов до Арушаняна про відшкодування збитку на суму 8,5 мільйонів гривень.

Діанов повідомив, що на сьогодні в Україні все ще існують 7 філій (у тому числі - в Полтаві, Чернівцях, Харкові та Одесі). Гроші від нових вкладників вони не беруть. Але роботу зі стягнення з боржників проводять. З коштів, які надходять на рахунки, донецьким жертвам "Союзу пенсіонерів" поки нічого не перепало. Але сам свідок Діанов отримує з них зарплату - 6 тисяч гривень на місяць.

У розтраті, у фальсифікації і зловживанні владою звинувачують керівника донецької філії Тіграна Арушаняна. Кримінальна справа складається з 67 томів і слухається другий рік. Підсудний перебуває під арештом, йому загрожує до 12 років в'язниці. Разом з ним звинувачуються бухгалтер і касир, які знаходяться на підписці про невиїзд.

Починаючи з січня 2008 року, підсудний Арушанян видав більше 10 кредитів друзям і родичам, у той час як гроші вкладникам вже не повертав. У тому числі Арушанян виділив гроші Союзу своєму братові і двічі кредитував самого себе - на 415 і 480 тисяч гривень.

Як випливало з відповідей Дениса Діанова, платоспроможність кредитованих ніхто не перевіряв.

"Кредитні спілки не входили і не входять до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, - говорить глава "Спілки ошуканих вкладників" (донецької громадської організації) Дмитро Верзілов. - В їх діяльності нічого не змінюється, але влада продовжує сприяти таким, по суті - фінансових пірамід. Зараз в донецькій газеті, яку редагує прес – секретар нашого губернатора, друкує рекламу новий кредитний союз. Я вважаю, видаючи ліцензії таким організаціям, держава сприяє новим пограбувань довірливих людей".

Зараз ви читаєте новину «Донецькі жертви "Союзу пенсіонерів України" відмовилися залишати суд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути