вівторок, 19 листопада 2013 06:56

Чому СРСР, переможець у війні, зник, а Німеччина чи Польща існують? - Віктор Суворов

Чому СРСР, переможець у війні, зник, а Німеччина чи Польща існують? - Віктор Суворов
Віктор Суворов. Фото: plam.ru

Сьогодні Віктор Суворов завершив роботу над новою книгою про Радянський Союз хрущовських часів – "Облом". За рішенням автора, першим рукопис книги отримає український видавець. Лише після того, як буде завершено переклад українською, рукопис потрапить до інших країн.

"Ця книга про те, як Жуков намагався захопити владу, - каже Віктор Суворов. - За наказом Хрущова, під керівництвом Жукова радянська армія ввійшла в Угорщину і влаштувала там криваву кашу. Там була справжня війна. І це у 1956 році. Хотіли в зародку знищити будь-які спроби лібералізації. Мені здається, що назва "Облом" якнайкраще характеризує те, що сталося. Щось обламалося, зламалося".

Віктор Суворов (Володимир Різун) — колишній офіцер радянської розвідки. 1978 року попросив політичного притулку у Великій Британії. В СРСР письменника заочно засудили до смертної кари.

"Облом" - це третя кнгига трилогії "Велике десятиліття". Перша книга "Кузькіна мать" присвячена Карибській кризі. Друга "Її ім'я було Татьяна" вийшла цього року українською мовою і висвітлює прихід до влади Хрущова та наміри Радянського Союзу "підсмажити" Європу ядерними зарядами. "Татьяна" – це ядерна бомба, яку Маршал Жуков випробував на радянських солдатах.

Книги Суворова об'єдную спільна тематика радянської історії часів Сталіна і Хрущова. В інтервю журналу "Країна" автор каже, що і не планував писати стільки книг:

"Римський історик Корнелій Тацит дві тисячі років тому писав, що в історію входиш, як у Середземне море: один крок, другий, а далі – безодня. Коли я писав "Криголам", думав обмежитися однією статтею, бо мені було все зрозуміло. Потім вирішив, що читачеві певні речі будуть незрозумілі, написав ще дві статті, підв'язав ще чотири, а далі почалася безодня, з якої вже не вийти. Зокрема, виникло запитання: чому Радянський Союз, переможець у війні, зник? А Німеччину розгромили, але ось вона – я туди їжджу пити пиво. Чи Польща або Угорщина – існують. А куди подівся переможець? Чому народи, які живуть на його території, вимирають, спиваються? "

Твори Суворова традиційно називають історичною публіцистикою.

"Вважаю, що до історичного дослідження – єдина вимога: книжка повинна бути цікавою, і крапка, - каже автор "Облома". - Мені кажуть: твір має бути розумний, пізнавальний. Відповідаю, що не може бути книжка одночасно цікавою і дурною. Моє завдання – зламати кригу небажання знати свою історію, пробудити до неї інтерес. Нехай я і збрешу, але не навмисне, а через незнання. Як казав Александр Дюма: "Звичайно, я ґвалтую історію. Але такі красиві байстрюки виходять". У мене на полиці досі стоїть шеститомна "Історія Великої вітчизняної війни", видана за Хрущова. Не раз на лекціях запитував: хтось її читав? У відповідь найчастіше чув сміх. А вона ж правильно по-науковому написана, з посиланнями. Проте нікому не потрібна, бо просто нецікава."

Книга Віктора Суворова "Облом" вийде у видавництві "Зелений пес" наступного року.

Зараз ви читаєте новину «Чому СРСР, переможець у війні, зник, а Німеччина чи Польща існують? - Віктор Суворов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

77

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути