вівторок, 09 червня 2009 09:24

Чоловік хотів спалити "неправильну" церкву Хмельницького

Чоловік хотів спалити "неправильну" церкву Хмельницького

6 червня за день до Трійці в селі Суботів мало не згоріла знаменита церква Ільїнська, що входить в Національний історико-культурний заповідник "Чигирин".

"У суботу пополудні до храму увійшов 44-річний місцевий житель, в руці він ніс засвічену свічку. За словами матушки - жінки місцевого священика, він з порогу попрямував у святая святих - до вівтаря. Жінка, за церковними правилами, входити туди не може, тому вона окликнула візитера і чекала, поки він вийде. Проте через декілька хвилин звідти повалив дим, і попадя кинулася по допомогу", - розповідає помічник начальника МНС Черкаської області Костянтин Проценко.

За словами Проценка, коли на її заклик прибігли співробітники музею - біля вівтаря горіли ризи священиків, зайнялися штори, вогонь вже підбирався до іконостасу. Палій в цей час спокійно спостерігав за скоєним.

Пізніше з"ясувалося, що селянин приніс з собою горючу суміш, вилив її на штори і підпалив свічкою. Чоловіка, який вчинив замах на святиню, передали до рук міліції. Збиток оцінений у більш як 7 тис. гривень.

У міліції свій вчинок чоловік пояснив дивно - хотів спалити іконостас, тому що він влаштований не так, як потрібно. У результаті, палія відправили на психіатричну експертизу.

Нагадаємо, Свято-Ільїнська церква побудована в 1653 році, як родова усипальня сім"ї Хмельницьких. Після смерті гетьмана, його прах був похований саме там, але згодом пропав.

23 травня 2009 року патріарх Філарет особисто освятив новий іконостас церкви, - саме його намагався знищити палій.

За матеріалом proUA.com

Зараз ви читаєте новину «Чоловік хотів спалити "неправильну" церкву Хмельницького ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути