неділя, 25 серпня 2013 02:00

"Цього року свято вдалося: гарно можна наїстися", - на День Незалежності у Черкасах варили борщ із вугра та чорнобривців
24

Фото: Фото: Анна Поліщук

24 серпня у Черкасах відбулися традиційні святкування до Дня незалежності України: провели 3-й Фестиваль борщу. У Долину Троянд біля Дніпра прийшло більше тисячі черкащан та гостей міста, щоб спробувати безкоштовного борщу.

О 14.30 у місті перекрили рух повз Долину Троянд. На тротуарах стоять міліціонери, біля них декілька припаркованих іномарок з прикріпленими жовто-блакитними прапорцями на дверцятах.

Посеред парку місце для вогнища обгородили залізним парканом. Кухарі встановили 100-літровий чавунний казан з окропом, варять кукурудзу. Праворуч поставили стіл та 20 клумаків із качанами. Гарячу страву подають у пакетиках безкоштовно. Черга за кукурудзою тягнеться в кілька метрів. Один повар не встигає витягати качани.

"Кукурудзу варену у казані куштую перший раз у житті. Коли в селі жила, цупили у сусіда на городі. Мати варила у звичайній емальованій каструлі і трішки присолювала, щоб була соковита та тверда. От цього року свято вдалося: гарно можна наїстися. Спочатку випила журавлиного морсу, правда думала, що безкоштовно, але сказали 5 гривень заплатити. Кукурудзою закусила, ще піду на пампушки з часником чергу займу", - витирає серветкою обличчя черкащанка Світлана Кононенко.

Біля лавок на траві торговці розклали намети із гончарними виробами. З бажаючих сфотографуватися беруть по 10 гривень. Ближче до Дніпра встановили сцену. Тут виступають гуртки народної самодіяльності. Праворуч від сцени розклали дві частини білого полотна. Охочі можуть залишити відбиток своєї долоні на полотні жовтою чи блакитною фарбою. Так створять жовто-блакитний стяг із відбитків долонь черкащан.

"Із сином прийшла спеціально у вишиванці, щоб залишити на прапорі свій слід в історії. У чоловіка не було вишитої сорочки, тому купив тут за 500 гривень. Тепер так як справжня козацька сім'я підемо займати чергу, щоб покататися на дніпровській чайці "Спас". Нехай син хоч Дніпром прокатається раз за все літо, тим більше безкоштовно", - сміється черкащанка Катерина Перевозна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На фестивалі ковалів у Рівному "одягають" ковану Жінку

Біля берега на козацьку чайку чекають понад 30 черкащан. Через мілководдя чайка залишається на глибині. Усіх бажаючих перевозить на судно дерев'яний човен із двома веслувальниками.

"Сьогодні розповідаю дітям про походи козаків славним Дніпром. Як у давні часи на кораблі співаємо українських пісень, пропливаємо історичні гетьманські маршрути. У Черкасах плануємо осісти до кінця вересня, а тоді рушимо річкою на Київ", - пригладжує оселедець козак-історик Дмитро Байда.

Посередині паркової зони огородили місце для Фестивалю борщу. В ряд запалили вогнища, облаштували залізні прути для казанів. Біля кожного столи та намети. За номінацію "найкращий борщ" змагаються п'ять місцевих команд. Безкоштовно пригощають борщем із курки, свинини, страуса, вугра та чорнобривців.

"Ми ще й картоплю смажимо із салом - справжня їжа для українця. Сьогодні зранку у нашій їдальні напекли 200 пампушок із часником. Сметани закупили та багато пластикового посуду", - нарізає сало Людмила Свидницька із прикордонної військової частини "Оршанець".

Щоб спробувати страву, люди стають у чергу. Борщ подають у пластикових тарілках та великих стаканах, приправляють сметаною. До страви дають пампушки та хліб.

"Візьми мені, отого з вугром, ще такого не куштувала, - кидає у скриньку на благодійність 10 гривень Галина Куца. - Це ж японці варять так суп, ще додають норі. А тут взяли просто воду з томатами налили, а борщем назвали. На смак наче перчена, гостра юшка, куди до того борщу, що із м'ясом вариться. Он там хоч навар відчувається та часничок. Той, що з чорнобривцями теж нікудишній. Справжні українці дома варять тільки на м'ясі, а це вже якісь європейські штучки видумують", - куштує борщ жінка.

Охочих скуштувати борщ багато, пластикового посуду не вистачає. Організатори через півгодини підвозять посуд ще.

Надвечір молодь облаштовується на траві неподалік сцени. Чекають на виступ рок-гурту "Антитіла". О 22.00 годині розходяться після феєрверку.

Зараз ви читаєте новину «"Цього року свято вдалося: гарно можна наїстися", - на День Незалежності у Черкасах варили борщ із вугра та чорнобривців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

39

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути