четвер, 03 вересня 2009 14:16

Через десять років росіяни почнуть шукати життя на супутнику Юпітера

Через десять років росіяни почнуть шукати життя на супутнику Юпітера

Росія через десятиліття має намір відправити космічний апарат з дослідницькою місією на супутник Юпітера Європу, щоб спробувати виявити там життя.

"Реалізація проекту намічена на 2020-2021 рр. Переліт в систему Юпітера займе сім років. У складі місії будуть орбітальний модуль і апарат для посадки на поверхню супутника. Орбітальний модуль обертатиметься навколо Європи і використовуватиметься для ретрансляції на Землю даних з посадочного апарату", - повідомив дійсний академічний радник Академії інженерних наук РФ Юрій Зайцев.

Зацікавленість супутником Юпітера пояснюється, перш за все, тим, що під льодовим панциром товщиною від декількох до 20 км., що покриває всю його поверхню, є солоний океан завглибшки не менше 100 км. Джерелом тепла, яке підтримує його в рідкому стані, вважається приливна дія Юпітера: основне тепло виділяється завдяки тертю води об лід.

"Учені вважають, що в цьому океані може бути виявлена не тільки якась органіка, але й більш організоване життя", - сказав Зайцев.

Для реалізації місії міжнародним науковим співтовариством був розроблений проект "Лаплас", який планується реалізувати за участю європейських, американських, російських і японських учених.

У складі місії повинні бути чотири апарати - один працює на орбіті навколо Юпітера, інший - навколо Європи, ще один - для досліджень магнітосферичного "хвоста" планети і, нарешті, посадочний апарат для десантування на поверхню юпітеріанського супутника. Виготовити останній апарат узялися російські фахівці.

Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «Через десять років росіяни почнуть шукати життя на супутнику Юпітера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути