пʼятниця, 30 серпня 2013 16:07

Через чотири роки дітей у школах вчитимуть самі пенсіонери

Автор: фото:korrespondent.net
 

Кожний шостий вчитель в Україні – пенсіонер. Головною причиною цього є низькі зарплати освітян. Про це Gazeta.ua повідомив Віктор Таран, директор Центру Політичних Студій та Аналітики.

За моніторингом центру, в Криму досі працює 23% вчителів-пенсіонерів, Дніпропетровській, Луганській, Донецькій, Київській областях - близько 20%, у Житомирській області – 19%. У той час, як школи, наприклад, Київщини поповнилися молодими фахівцями тільки на 4%, а Донецької області – на 0,9%.

"Через три-чотири роки нікому буде вчити наших дітей, окрім старих пенсіонерів. Це ж люди, які живуть ще за лекалами радянської системи, які використовують старі методології, не визнають нову техніку. Якості освіти не буде, якщо виховувати майбутнє України на минулому", - зауважив Віктор Таран.

Серед причин, чому молодь не йде вчителювати в школи експерт виокремив низькі зарплати, нижчі за середні по Україні.

"Темпи заробітної плати відстають від рівня інфляції, що свідчить про погіршення рівня життя вчителя. На тут тисячу гривень, що отримує молодий спеціаліст, не можна прогодувати сім'ю. Відповідно молодь не хоче йти працювати в школи", - зазначив Таран.

З його слів, станом на липень 2013 року середня зарплата по Україна – 3429 гривень, а пересічний вчитель отримує – 2650 грн. Від минулого року зарплата вчителів збільшилася на 100 гривень.

Згідно аналізу Центру Політичних Студій та Аналітики, найнижчі зарплати у Полтавській обл - 1627 грн., Вінницькій - 1628 грн. та Запорізькій - 2112 грн.
Найвищі у вчителів Закарпатської області – 3253 грн. Трохи менше заробляють працівники початкової освіти в Криму – 3202 грн. та в Луганській області – 3146 грн.

Зараз ви читаєте новину «Через чотири роки дітей у школах вчитимуть самі пенсіонери». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути