вівторок, 19 травня 2009 16:53

Британський спікер вперше за 300 років подає у відставку через скандал

Британський спікер вперше за 300 років подає у відставку через скандал
Спікер Палати общин парламенту Великої Британії Майкл Мартін подає у відставку після скандалу з розтратою грошей депутатами.

Прес-служба Майкла Мартіна поки не прокоментувала повідомлення. Також поки невідомо, чи залишить Мартін свій пост негайно або знаходитиметься на ньому до виборів.

Вчора він вже приніс вибачення за дії парламентаріїв, проте жодним словом не обмовився про можливий відхід.

Лідер Ліберально-демократичної партії Великої Британії Нік Клегг закликав до відставки спікера. Деякі депутати палати общин висловилися на підтримку цієї заяви. Разом з тим, немало англійських парламентаріїв вважають, що спікер повинен залишитися на своєму посту до кінця терміну, тим паче, що до нових виборів залишається недовго - трохи більше року.

У свою чергу, британський прем"єр-міністр Гордон Браун і лідер Консервативної партії Девід Камерон не стали втручатися в долю спікера, заявивши, що це рішення знаходиться виключно в компетенції Палати общин і не стосується уряду або опозиції.

Якщо ж відставка спікера буде прийнята, то Майкл Мартін стане першим за 300 років (тобто, фактично, за всю історію існування об"єднаного парламенту Англії та Шотландії) спікером, вимушеним залишити свій пост.

Нагадаємо, британська газета Daily Telegraph опублікувала результати журналістського розслідування, яке стосувалося витрат парламентаріїв. Як стверджує видання, особисті витрати чиновники відшкодовували за рахунок державної казни.

Серед витрат політиків, за інформацією газети, були тисячі фунтів з держскарбниці, витрачені на купівлю та ремонт нерухомості, оплату DVD, трансляцій телеканалів і навіть купівлю нової постільної білизни.

Мартіну ставиться в провину те, що замість того щоб виявити і покарати винних, він намагався депутатів захистити, перешкодити публікації викривальної інформації і навіть ініціював розслідування витоку в пресу інформації.

У відставку в зв"язку зі скандалом з витратами пішов заступник міністра юстиції Британії та парламентарій від лейбористів Шахід Малік, повідомляє Полит.ру.

Зараз ви читаєте новину «Британський спікер вперше за 300 років подає у відставку через скандал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути