четвер, 04 листопада 2010 20:28

Білорусь випередила Україну у рейтингу людського розвитку

Білорусь випередила Україну у рейтингу людського розвитку
ООН оприлюднила світовий рейтинг людського розвитку, до якого увійшли 169 країн. Україна потрапила до групи держав з високим рівнем розвитку людського потенціалу, посівши 69-е місце, лише на одну сходинку випередивши Іран.

За даними рейтингу, в Україні середня тривалість життя становить 68 років, тривалість освіти 11 років, ВВП – понад 6 тисяч доларів на душу населення.

У цій групі Україну випереджають Білорусь (61 місце), Росія (65 місце), Казахстан (66), Азербайджан (67).

Сусідами Україні опинилися Боснія та Герцеговина (68) і Іран (70). Грузія посіла 74 місце, Туреччина - 83, Китай - 89, Молдова - 99.

До країн першої групи з дуже високим рівнем розвитку людського потенціалу потрапили Норвегія, Австралія, Нова Зеландія - вони входять до трійки лідерів. Замикає групу країн із дуже високим рівнем розвитку Барбадос.

З усіх країн колишнього СРСР лише Естонія змогла увійти до першої групи держав з дуже високим рівнем людського розвитку - вона посіла 34-е місце.

Найнижчий рівень розвитку людського потенціалу мають Нігер, Демократична республіка Конго і Зімбабве.

Індекс розвитку людського потенціалу вираховується за такими показниками: ВВП на душу населення, очікувана тривалість життя при народженні, рівень освіченості населення. Також аналізуються рівень гендерної рівності, рівень бідності, безпека людей. Усі країни поділили на чотири групи: дуже високий, високий, середній і низький рівень розвитку.

Фахівці ООН оцінили розвиток за останні 40 років і дійшли до висновку, що в 2010 році люди в цілому стали багатшими, здоровішими і більш освіченими, ніж у 1970 році. Очікувана тривалість життя зросла з 59 до 70 років, а середній дохід на душу населення подвоївся і досяг 10 тисяч доларів.

ТСН

Зараз ви читаєте новину «Білорусь випередила Україну у рейтингу людського розвитку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути