понеділок, 05 вересня 2016 15:32

"Якщо у вас перестають кидати недопалки на тротуар, починається Європа. Якщо ні - Росія" - адвокат Новіков

"Якщо у вас перестають кидати недопалки на тротуар, починається Європа. Якщо ні - Росія" - адвокат Новіков
Фото: Сергій Старостенко

"Україна та Росія рано чи пізно помиряться. Так показує історія".

Таку думку в інтерв'ю журналу "Країна" висловив російський адвокат Надії Савченко 34-річний Ілля Новіков.

"У Росії - кошмар і жах з деякими проблисками. Як кажуть, тут з'їли чотирьох дітей, а там одного з річки витягли. В Україні все складніше та цікавіше, бо життя не таке однозначне. Щоразу, коли приїжджаю, - ніби випірнув з болота.

Головна відмінність України від Росії, яка мене надихає, - у вас є моральний запас. Політики - люди спритні. Але після Майдану і того, що зараз відбувається на Донбасі, коли тисячі людей загинули за якийсь ідеал, не можна бути циніком і говорити, як російські політики: "Усі лайно, і ми лайно. Нехай ці американці нас не вчать жити. Вони такі самі". Людина, яка собі таке дозволить, просто втратить, як політик. Хочеш-не хочеш, а доводиться говорити, а іноді і робити те, що є альтруїстичним, ідейним. І це не лише на високому рівні, а й на побутовому. Неможливо, щоб у країні, яка пережила історію з Майданом і тим, що людей вбивали на вулицях, така річ як хабар ніде не зустріла протест. У Росії, коли людина доводитиме, що ДАІшник не має права брати хабар, її назвуть маргіналом: "Куда ты суешься? Ты что, самый умный?" - каже адвокат.

Він вважає, що головна відмінність українців від росіян - це моральна складова, яка з'явилася під час Майдану.

"За рахунок морального імпульсу, коли була можливість заснути і лягти під Януковича, цього не сталося і всі пішли наперекір. Можливо, у більшості речей: дати хабар чи ні, плюнути на тротуар чи ні, перейти на червоне світло чи ні, - люди ж всі однакові. Не тому що близька ментальність, а в принципі схожі.
Людина з російським бекграундом чує по телевізору: "Ми знаємо, що ти лайно. Але ти хороший, бо росіянин. Вони лайно, але не росіяни, тому більше лайно, ніж ти". І ця людина плює на тротуар. І це показують українські картинки, які не можна показувати в Росії. В українця щось перевернеться, і він свій 101-й недопалок кине в урну. Якщо у вас перестають кидати недопалки на тротуар, то починається Європа. А якщо кидають - починається Росія", - вважає він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Адвокат Савченко став головою Асоціації адвокатів України в Росії

На думку Новікова, війна в Україні почалася через азарт та упевненість російського президента Володимира Путіна у перемозі.

"Війна почалася через Путіна. Є така шахова приказка: "Дурень побачив шах". Вірю в те, що це був азартний хід Росії: "У нас все вдається, у нас хороша нафта, у нас олімпіада пройшла, ми всіх обдурили, ніхто нічого не зрозумів, і тут так само буде". І не було другого плану. От Наполеон вплутався у бійку і треба подивитись, що буде. І от ти вплутався в бійку, але ти не Наполеон. І не знаєш, як з цього виходити, бо сів на хвіст тигру. На нього можна сісти, але не злізти і доведеться їхати, куди тигр везе. От вони сіли на хвіст тигру, він їх везе, і вони не можуть злізти. Людям два роки пояснюють, що "треба потерпіти, ми імперія, проти нас злі піндоси (американці. - Gazeta.ua)". Якщо виявиться, що ми більше не імперія, піндоси нами не цікавляться, а їсти нема чого, тоді це буде початком кінця для цих людей, конкретно для Путіна", - каже він.

Адвокат впевнений, що Україна та Росія рано чи пізно примиряться, бо так показує історія.

"Історія ще не закінчилася. Куди вона піде далі, ніхто не знає. Дуже хотілося б, звісно, щоб Росія звернула у бік України, а не навпаки. Тут ніхто гарантій не дає.
Через 20 років буде велике примирення, це зрозуміло з історії. Так, зараз вбивають, іде війна. Але згадайте Першу світову, що відбувалося між Францією та Німеччиною, коли щодня були тисячі вбитих. І під час Другої світової те саме. Минуло 20 років, навчились з цим жити, пробачили один одного. Не одразу, але такі речі стираються. Відомо з історії, що ці образи десятки років не живуть. Ще кілька тижнів тому, коли в Криму відбулася остання заваруха, цілковито серйозно люди в Москві питали один одного: "Че, завтра будет война или нет?"

Що трапиться через місяць чи рік, ніхто не знає. Можливо, буде якесь загострення. Може, Путіна повалять або він сам помре. Або перетвориться у Фіделя Кастро, який до 90 років не збирається помирати. На цю тему можна пофантазувати. Але фантазії рідко втілюються в життя.

Саме зараз про це говорити болісно. Добре розумію людей, які кажуть: "Ні, ніколи". Бо рани всі свіжі, могили не заросли, люди пам'ятають. Але історія проти них, її не обдуриш. Раніше так було, і в майбутньому буде. Бо людство живе за єдиними законами. Через 10 років підростуть діти, які цього не пам'ятають. Через 20 - старі помирають, а у молоді інші турботи. Так було скрізь", - вважає Новіков.

За словами адвоката, зараз серед росіян доволі сумні та безнадійні настрої.

"Настрої змінюються в міру того, як порожніють холодильники. Це дуже помітно зараз. Треба вийти у Москві на звичайну вулицю і подивитися, з яким виразом обличчя люди там ідуть. Таке враження, що кожен другий просто придивляється собі гілку, на якій може повіситись. В очах - безнадія. Потім вони себе підбадьорюють, що все одно найкращі. Але себе не обдуриш, принаймні не надовго", - каже Новіков.

Повне інтерв'ю з адвокатом Іллею Новіковим про відносини Росії та України, справу Савченко та політв'язнів Кремля читайте в найближчих номерах журналу "Країна" і стежте за анонсами на Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо у вас перестають кидати недопалки на тротуар, починається Європа. Якщо ні - Росія" - адвокат Новіков». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути