неділя, 24 лютого 2013 17:55

"А чого ж людям ніц не сказали, я би багато питань Януковичу задав" - людей не пускали на ефір до президента
7

Фото: Фото: Ольга Швед

Село Пнікут Мостиського району розташоване неподалік польського кордону. Населення — 1100 осіб. До Львова майже 85 км. Автобуси курсують щопівгодини.

22 лютого з цього села знімали телепроект "Діалог з Президентом". Про це стало відомо за день до прямого ефіру. Торік львів'яни могли задати Президенту питання з-під Оперного театру у Львові.

2007 року благодійний фонд "Карітас Спес" почав будувати у Пнікуті містечко для опікунських родин. Людей, які погоджуються взяти на виховання дітей, шукали через церковні громади. На сьогодні у чотирьох двоповерхових будинках на околиці села опікуни виховують 30 нерідних дітей.

На початку року уповноважений із прав дитини Юрій Павленко відкрив у містечку четвертий будинок, заклали будівництво п'ятого. Тут поселилися родина Михайла та Марії Бучми з дітьми. Чиновник назвав Пнікут зразковим селом на всю Україну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після підставного діалогу з Януковичем з дитсадочка вивезли вантажівку великих іграшок

Через село пролягає головна дорога до районного центру Самбір. Постійно їздять автобуси, фури та легкові автомобілі. У центрі села поряд сільська рада, школа, клуб, та дві церкви – католицька та православна. Зранку 23 лютого біля облущеної сірої зупинки громадського транспорту в центрі Пнікута палить цигарку місцевий житель Іван.

"Ото наше село ізвєсне стало. А нам ніхто нічого не сказав. Вчора кум дзвонить, каже включай тєлєвізор, наших показують. Я поки добіг – вже якийсь Дніпропетровськ вєщає. Я си вчора дивуюся, що то машин дорогих в селі море гасає. А чого ж людям ніц не сказали, я би багато питань Януковичу задав. Я би си спитав: Вікторе Федоровичу, чого мужики в нашому селі їздять гарувати на стройку в Польщу? – веде далі Іван, - Дайте нам роботу, запустіть заводи і фабрики. Я си два рази в тиждень за сороковку на Польщу сігарєти і горілку ношу. Жінка без роботи вже десят років. А глянте-но на руки, я ж робити хочу цими руками".

Через двісті метрів від центру видно чотири різнокольорові двоповерхові будинки "Дитячого містечка". Біля готових хат - бетонний каркас без вікон і дверей п'ятої. На території лежать будівельні матеріали, стоїть бетономішалка. У двох крайніх хатах нікого немає. Броньовані двері зеленої хати родини Оксюковських відкриває білявий хлопчик років дванадцяти. Каже, батьки у Львові.

Два роки тому львів'яни Галина та Віктор Оксюковські оселилися в цьому будинку. Виховують двох рідних дітей і восьмеро прийомних. Віктор працює шофером на місцевій пекарні, Галина отримує зарплату як опікун – майже три тисячі гривень.

23 лютого з 11 ранку до Оксюківських приїхали журналісти із державної телерадіокомпанії "Львів". Родину повідомили, що вони братимуть участь у телепроекті "Діалог з країною". У вітальню родини запросили усіх опікунів та дітей із містечка. Приїхав губернатор Львівщини Михайло Костюк разом із заступниками, начальниками управлінь та помічниками. До будинку журналістів та місцевих не пускали кілька десятків львівських міліціонерів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яценюк порадив президенту "не в студії ховатися, а вийти до людей без охорони"

Рідна донька Оксюковських, шістнадцятирічна Юлія, о першій дня задала в прямому ефірі Президенту запитання:

"Моєму брату Ромі 16 років. Через кілька років йому не буде де жити. Я хочу, аби ви прийняли такий указ, щоб йому і таким як він було де жити. А ще запрошую вас до нас у гості".

За законом, діти-сироти у будинках сімейного типу можуть жити лише до повноліття. Президент пообіцяв виконати прохання. Журналістка державного каналу "Львів" від імені родин попросила у Президента великий автобус для усіх дітей для подорожей.

"Ніхто крім держави не забезпечить сиротам житло. Скоро така програма буде започаткована і закладена у бюджет. Дякую за запрошення, буду на Львівщині – приїду обов'язково. Тільки після того, як переконаюся, що ваше прохання виконане", - відповів Віктор Янукович.

У пнікутській загальноосвітній школі навчається 147 дітей, у садочку при школі – 36.

"Автобус для сиріт то добре, але в нас школа без спортзалу, підлога прогнила. Діти на коридорах фізкультурою займаються. Дерев'яні вікна також треба міняти, але то ми вже з батьками вирішимо. Зате в нас дитсадочок при школі хороший, і харчування добре. Сироти із містечка половину до нас ходять, половина - в сусіднє село. Добре вчаться, не жаліємося", - каже заступник директора пнікутської загальноосвітньої школи Марія Попільовська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Януковича з Майдана питали про Гостинний двір та Захарченка

Половина селян відвідує Римо-католицьку церкву святого Миколая. У новому будинку позаду старовинного костьолу зустрічає ксьондз Станіслав Генжинський.

"Раніше було більше прихожан, зараз півтисячі ходить. У селі такі ж проблеми і біди як і скрізь – втрачаємо духовне, женемося за матеріальним. А ще кажуть мої прихожани, що у Крукеничах хочуть технічний ліцей закрити. То дітям не буде де дітися із нашої школи після дев'ятого класу. Я проти того", - каже священик.

Будинок сільської ради закритий. Сільський голова Микола Нагайло живе в сусідньому селі Буховичі. На двохповерховій будівлі Народного осипається штукатурка. Дашок напівзгнилий.

"У нашому селі як вибори то тоді помагають. От депутат Ярослав Дубневич обіцяв помагати. Він торік переміг журналістку Таню Чорновол по нашому округу. Колись наш клуб був найлучший на весь район, в приклад ставили. А зараз шо? Дах тече, підлога в актовому залі провалилася і зогнила, дубак повний. Танцюють у другому залі. Там самі хлопці плитку поклали. На новий рік брала 5 гривень за вхід. Зараз піст, тому музики нема. На увесь ремонт треба півмільйона гривень. Перемонтували б – і польза всьому селу була б", - каже художній керівник клубу Ольга Григорчук.

У Львівській області є 25 дитбудинків сімейного типу. У них влаштовані 128 сиріт і дітей, які позбавлені батьківського піклування. Переважно подружжя з нерідними дітьми селяться у власні будинки.

Зараз ви читаєте новину «"А чого ж людям ніц не сказали, я би багато питань Януковичу задав" - людей не пускали на ефір до президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути