вівторок, 25 листопада 2014 12:03

"90% снаряжения куплено за свои деньги" - боєць 95-ї аеромобільної бригади
16

Фото: Ельдар Сарахман

24 листопада зі сходу України повернулися 44 солдати 95-ї аеромобільної бригади. У Києві, о 22:00 їх зустрічають люди з квітами та гарячим чаєм. Зібралось близько сотні небайдужих киян та друзі бійців. Автобус з військовими зупинився біля столичної станції метро "Бориспільська". Люди скандують "Герої", "Дякуємо". В руках тримають державні прапори та квіти.

"Ми робимо звичайну справу. Дивно, що нас так тепло зустрічають" - ділиться першими враженнями один з бійців.

У натовпі з'являється чоловік. Підходить до бійців. Тримає 400 гривень. "Хлопці, нічого не встиг купити. Візьміть, купите собі щось" - намагається всунути в руки. Ті відмовляються, посилають до старшого.

Бійці з 4-ї роти 95-ї аеромобільної бригади півтора місяці тримали оборону у кількох населених пунктах на Донеччині. Зокрема Добропілля, Довгеньке, Крива Лука. Також брали участь в обороні Донецького аеропорту. Майже всі добровольці.

"Найважче було в Пісках - розповідає 25-річний боєць Роман. Запалює цигарку. Говорить неохоче. В Донецькому аеропорту теж гаряче. Нема нічого вражаючого в цій війні. Це страшно. Маємо багато поранених, є і загиблі. Всі молоді. Це війна політична - встряває в розмову Олександр із Бердичева, 36 років. Не знаю що було б, якби не волонтери і люди, які допомагають. Місцеві ставляться по-різному. Є й такі, що показують середній палець або виходять з дітьми і перешкоджають нашому проїзду"

Зустрічати хлопців приїхали відомий гонщик і волонтер Олексій Мочанов, київський бізнесмен а тепер вже народний депутат В'ячеслав Константиновський та відомий експерт Євген Глібовицький. Також на зустріч приїхало багато побратимів, які повернулися зі сходу кілька місяців тому. Багато чоловіків на милицях. Обіймаються, розмовляють емоційно.

Бійці запевняють, що до зими готові. Розповідають, що бригади вже забезпечені теплими шапками, бушлатами і берцами. Настрій у хлопців бойовий.

"90% снаряжения купленно за свои деньги. Ещё помогают волонтёры и люди, - розповідає невисокий на зріст міцної статури боєць Дмитро. Броники разве что от осколковов спасают. Иногда лучше без брони. Пуля хоть на вылет пройдёт. А в бронику рикошетит от пластины и воротит всё внутри. Кевларовые каски тоже не спасают. Неделю назад, во время ближнего боя, парню в кевраловой каске голову разнесло. У нашей роты броня 3-го и 4-го класса. А в штабах говорят, что все обеспечены брониками пятого класса. Говорить можно что угодно"

За годину теплої зустрічі, під гімн України, бійці сідають в автобус. Дівчата передають в салон пиріжки, блоки цигарок та квіти. Люди аплодують. Автобус рушає до Житомира. 24 дні бійці перебуватимуть у відпустці, потім знову на схід.

Зараз ви читаєте новину «"90% снаряжения куплено за свои деньги" - боєць 95-ї аеромобільної бригади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути