середа, 24 серпня 2011 15:17

Скрипка і Капранови очолили півтисячний парад вишиванок
20

Фото: ФОТО: Ірина ГУК

До 20-річчя України в столиці провели "Парад вишиванок". Перед його початком зробили історичне фото - з найбільшою кількістю людей в українському одязі. Гімн під синьо-жовтими стягами разом з усіма заспівав й Олег Скрипка.

Зранку 24 серпня кількасот людей в національному вбранні на сходах Українського дому зняв відомий фотограф Ігор Гайдай. Сам він має дві вишиванки.

"Людям потрібні свята, сьогодні - одне з найважливіших, саме українське свято. Двадцята річниця незалежності трохи сумна, як на мене, з політичної, економічної точки зору. Але це свято. Добре, що такий захід люди роблять самостійно, поза владою. Цього взагалі бракує українцям", - розповів Gazeta.ua Гайдай. У самого митця вибір одягу для параду був не надто великий. "У мене всього дві вишиванки, тому обирав "яка перша в шафі", - додав він.

Олег Скрипка, співорганізатор акції, прийшов із родиною. Одягнув вишиванку з Івано-Франківщини. "У мене ця вже перевірена боєм, я в ній і концерти співав. Вона гуцульська, по-моєму, з Франківщини. Спочатку улюблена була "білим по білому" з Полтавщини. Але на людях треба червоно-чорної вишивки. З естетичної точки зору", - відзначив музикант. Він побажав українцям "незалежності, самостійності й віри, в першу чергу, в себе".

Після фотографування і співу гімну власне й розпочався парад. Рушили від Європейської площі до Співочого поля, де мали ще раз заспівати гімн - разом із тими, хто приєднувався дорогою.

"Зараз пройдемося трошки і будемо ще співати. Нашою красивою, мелодійною мовою. А потім, може, й мамі купим десь вишиванку", - сказала жінка маленькому сину, що в неї на руках. І вона, і її чоловік у звичайному одязі, але всі троє дітей - у вишиванках.

Попереду колони йшли письменники брати Капранови, які періодично заходилися танцювати. Машини, що обганяли людей чи рухалися назустріч, сигналили. Іноді в них відчиняли вікна і голосно лунало "Слава Україні!".

В районі Лаври колона вже налічувала близько тисячі осіб. Поодинокі міліціонери намагалися тримати людей у межах однієї смуги, щоб рух машин повністю не припинявся. Традиційно кількість учасників акції правоохоронці дещо применшили.

"Від 300 до 500. Але ідея гарна, подобається. Весело", - зауважив міліціонер Дмитро. Він запевнив, що якби не був на роботі, то й сам пройшовся б Києвом у вишиванці.

Зараз ви читаєте новину « Скрипка і Капранови очолили півтисячний парад вишиванок ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути