четвер, 06 лютого 2014 21:19

Литва стала енергетично більше залежною від Росії після вступу до ЄС

Литва стала енергетично більше залежною від Росії після вступу до ЄС
Фото: 15min.lt

"Найбільша втрата Литви після вступу до Європейського Союзу – закриття 2009 року Інгалінської атомної електростанції, - каже колишній головний редактор інформагенції BNS Артурас Рачас. - Ми змушені купувати в Росії, окрім газу, ще й електроенергію. В Естонії – свій сланцевий газ. Латвія має багато гідроелектростанцій, тому весною в них навіть надлишок енергії. А наші мережі – ще радянські й розраховані на отримування електрики тільки з Росії. 2016-го добудують мережу до Швеції, ще за два роки – до Польщі". Артурас Рачас критично оцінює теперішні стосунки Литви з Росієї.

"Маємо потужну теплову станцію в Електренаї, але вона може працювати тільки на газі. Кілька років тому там встановили дорогі сучасні генератори. Думали, газ буде за старими цінами. Але зараз дешевше купувати електрику, ніж продукувати самим, - розповідає Рачас. - З Білорусі й Росії ми постачали 70 відсотків електроенергії. Однак тепер між трьома прибалтійськими країнами діє договір, що насамперед вони мають купувати одна в одної, якщо є зайва. У вересні розгорівся скандал – довелося брати електроенергію з Латвії і Естонії, яка втричі дорожча за російську. Так, це посилює нашу незалежність, але зараз вона нам дуже дорого коштує".

Повне інтерв'ю читайте тут.

Зараз ви читаєте новину «Литва стала енергетично більше залежною від Росії після вступу до ЄС ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути