понеділок, 11 лютого 2013 19:09

Забудовник намагається здихатися інституту та бібліотеки у Гостинному дворі - активіст

Забудовник намагається здихатися інституту та бібліотеки у Гостинному дворі - активіст
Олександр Заклецький Фото: knuj.org

Пожежа, що сталася в ніч на 9 лютого у столичному приміщенні Гостинного двору, в результаті якої згоріло 200 кв.м даху, не є випадковістю. Таку думку висловив у коментарі кореспонденту Gazeta.ua активіст та захисник Гостинного двору Олександр Заклецький.

Він вважає, що це підпал, який був вигідний лише забудовнику. І додав, що це вже не перша спроба підпалити будівлю історичної пам'ятки, яку вони захищають від знищення.

Заклецький зазначив, що підпал даху був вигідний "Укрреставрації", адже за проектом архітектори хотіли побудувати над Гостинним двором скляний дах. І додав, що активістам ніяк не була вигідною пожежа у будівлі, адже вони навпаки захищають історичну пам'ятку від руйнування.

"19 грудня будівельники почали чіпляти у приміщені на першому і другому поверсі металеві решітки. Вони спеціально їх встановили. Вхід на мансардний поверх залишився тільки у них. Через оці металеві решітки пожежники не змогли вчасно дістатися до пожежі", - розповів активіст.

ФОТОРЕПОРТАЖ: "Коли почало горіти, зникла вся охорона" - активістка, яка ночувала у Гостинному дворі

Заклецький зауважив, що державний інститут "УкрНДІпроектреставрація" та бібліотека - це єдине, що не дозволяло представникам "Укрреставрації" проводити реконструкцію по всьому приміщенні Гостинного двору.

"Це однозначно підпал, адже це чудовий спосіб здихатись від інституту та бібліотеки. Одночасно три точки займання, між якими стоять вогнетривкі стінки, які якраз мали захищати від вогню. Вони цю функцію виконують, але якось так трапилось, що загорілось одночасно. Працівникам інституту та бібліотеки, здихатися яких мріяв забудовник, більше не залишається ніякого виходу, як звідси евакуюватися. Бо зараз вони не можуть нормально працювати", - зазначив Заклецький.

Активіст додав, що захисники не збираються здаватися. Наразі вони чергують біля Гостинного двору без світла і води.

Нагадаємо, що Гостинний двір - це торговельний комплекс на Контрактовій площі, збудований у 19 столітті. Торік столична влада передала будівлю під реконструкцію та перебудову приватній фірмі. Проти забудови, громадські активісти організували чергування у дворі, під час якого не дають новим власникам проводити перебудову. На їх думку, тут має бути культурний центр, а не торгово-офісне приміщення.

Зараз ви читаєте новину «Забудовник намагається здихатися інституту та бібліотеки у Гостинному дворі - активіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути