Ексклюзиви
середа, 02 листопада 2016 14:53

Прісної води вистачить на рік - експерт

Прісної води вистачить на рік - експерт

У Криму використали 74% прісної води, яка була на півострові. Тої, що залишилася, вистачить на рік. Про це Gazeta.ua розповів експерт організації "Майдан закордонних справ" Юрій Смілянський.

"У Криму водна криза. В Армянську із кранів тече солона вода, - каже Смілянський. - Там розташований великий завод "Титан", який потребує прісної води. Один період вони використовували воду з прісного озера, поряд із заводом. Зараз рівень води там низький, і завод зробив свердловини, з яких викачував воду. Через те що викачали багато води, зі свердловин потекла солона вода".

Окупанти використали всю воду зі сховищ. Тайганське водосховище обміліло, з нього подавали воду на Феодосію і Керч.

"Найбільша проблема з водою в Керчі. Окупанти по Північно-Кримському каналу почали перекачувати воду з Джанкойського і Нижньогірського районів. Через це у багатьох селах Феодосійського і Ленінського районів зникла вода у колодязях. Пересохли прісноводні гірські річки. За останній рік висохла річка Альма, у Качі не вистачає води. Є проблеми з запасами води в Чорнорічинському водосховищі, з якого подають воду у Севастополь, - говорить експерт. - Через брак води почали засолюватися ґрунти. Окупанти викачали прісну воду зі свердловин , а нижче них - солона морська вода. Вона підіймається на поверхню, і кристалики солі залишаються в ґрунті. Цей ґрунт стає непридатним для ведення сільського господарства".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заговорили про повернення Криму

Із 2013 року кількість спожитої води зменшилася у 5 разів.

"За 2013 рік у Криму спожили 1,6 мільярда кубів води, з них 0,16 % - морської води. 2014 року рівень споживання знизився у 5 разів і становив 310 мільйонів кубів. Торік використали лише 253 мільйони кубів води, і кількість спожитої морської води зросла до 8%. На зрошування потратили 6% води. Це говорить про наміри окупантів знижувати рівень споживання води й надалі".

Зараз ви читаєте новину «Прісної води вистачить на рік - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути