четвер, 30 серпня 2012 14:04

Люди, які не читають книжок, ризикують мати бідну уяву

Люди, які не читають книжок, ризикують мати бідну уяву
Фото: treehugger.com

Читання – це мистецтво бачити світ із заплющеними очима. Бачити світ, не бачачи його. В цьому його головна відмінність від кіно, театру чи фотографії. Бо в цих видах мистецтва, особливо в їхньому "масовому" варіанті, нашим очам здебільшого дають "готові" візуальні об'єкти. Натомість у книжках ми читаємо описи людей, об'єктів, пейзажів, сцен – але ще не бачимо їх, дістаємо тільки якісь знаки, які нам їх описують і які збуджують нашу уяву. Тоді починаємо бачити ці речі у своїй уяві, хоча ніяких таких речей не маємо "перед своїми очима".

У цьому, наприклад, полягає парадокс екранізацій. Ваша уява не збігається з уявою режисера. Якщо ви прочитали роман, а потім подивилися екранізацію, ви майже завжди зловите себе на думці, що "уявляли все по-іншому": інші обличчя персонажів, інший ландшафт, інше розташування об'єктів під час тієї чи тієї сцени і т.д. Те, що ви бачите з заплющеними очима, не збігається з тим, що, умовно кажучи, бачить з заплющеними очима режисер.

Тому люди, які не читають книжок, ризикують мати кепську уяву (я кажу "ризикують", бо це не завжди так, звісно). Але уява – це резервуар множинності. Уяви різних людей завжди відмінні. Немає жодних "архетипів" уяви. Тому нестача читання – тягне за собою нестачу множинності уяв, а відтак уніфікацію свідомостей людей. А це завжди сумно. Це робить життя більш сірим, ніж воно може бути.

І друга річ. Читання – це потрапляння в режим меж свого досвіду. Добра книжка, художня чи наукова – це шанс побачити межі свого досвіду. Життя множинне, і для його розуміння треба мати багато очей. Треба дивитися на світ з різних точок, з різних географій, з різних хронологій, з різних антропологій.

Множинність життя – причому множинність часто конфліктну, суперечливу, несумісну, і в цьому сенсі нелогічну – можна вчитися розуміти і без книжок (з нею ми стикаємося щодня). Але добра книжка її загострює, бо вона може запропонувати вам ознайомитися з досвідом, з яким ви ніколи не зможете зіткнутися в своєму повсякденному житті. Будь-яка зустріч з іншим досвідом – зрозумілим чи незрозумілим, сумісним з вашим чи несумісним – навчає бачити ваші власні межі, а тому краще розуміти самого себе. І це добре, бо "істина життя" якраз і полягає в множинності істин, у множинності досвідів та у множинності самих життів. Книжки допомагають цю множинність культивувати.

Володимир ЄРМОЛЕНКО, філософ, есеїст, перекладач. Доктор політичних студій (Школа вищих досліджень з суспільних наук, EHESS, Париж), кандидат філософських наук, викладач Києво-Могилянської академії. Автор книги "Оповідач і філософ: Вальтер Беньямін та його час" і низки статей та есеїв.

Зараз ви читаєте новину «Люди, які не читають книжок, ризикують мати бідну уяву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути