вівторок, 13 вересня 2016 14:18

Жителі пояснили, навіщо перекривали вулицю на три години

ПІвтисячі жителів столичної Оболоні заблокували вулиці біля виходу зі станції метрополітену. Вимагали зупинити будівництво торговельного центру Oasis на пл. Героїв Дніпра.

Учора о 20:00 перед будмайданчиком зібрався мітин на заклик групи активістів. Представників забудовника попередили про безстрокову акцію протесту.

"Ми блокували заїзд бетономішалки на будівництво. У неділю не пропустили водовозку. Просимо прийти в четвер під КМДА на мітинг", - каже голова комітету протестувальників Віктор Цвігур.

Заяву голови люди не сприйняли.

"Який четвер, ми зараз зібралися", - частина присутніх кинулася перекривати вулицю Героїв Дніпра. Почали сваритися. Півсотні осіб ходять туди-сюди пішохідним переходом. Не пропускають авто і громадський транспорт. Поліція не втручається.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обурені люди перекрили дорогу у столиці

"Перекриття вулиці незаконне, оскільки на пішохідному переході, що регулюється світлофорами, ходити постійно заборонено", - зауважує патрульний.

У відповідь на зауваження правохоронця мітингарі кричать "Кличка сюди!" Також вимагають зустрічі з керівництвом метрополітену. Дорогу перекривають на 3 год. За цей час затор із тролейбусів і машин розтягується на кількасот метрів.

"Проблема будівництва в тому, що воно заважає всім. Я живу в будинку навпроти станції. Вже два тижні вночі вони щось будують, б'ють палі. Цей шум нестерпний. Відтепер, щоб потрапити на станцію метро, треба все обходити. Зранку така давка, що дихати нічим. Не доведи Господи, ще й станція обвалиться," - каже киянка Валерія Перевіса.

Автор: Андрій Жигайло
  Бури для забивання палів на будмайданчику. На їх шум жаліються мешканці
Бури для забивання палів на будмайданчику. На їх шум жаліються мешканці

Героїв Дніпра — кінцева станція синьої лінії столичного метрополітену. Щодня нею користуються 75 тис. пасажирів. Вихід зі станції має унікальний вигляд. На ньому розташовується пішохідна площа у формі кільця. Над нею — траспортна розв'язка. Поряд кінцеві зупинки маршруток, що курсують до районів Вишгорода й Іванкова. З іншого боку Оболонський ринок.

Два місяці тому на станції з'явилося оголошення про будівельні роботи з укріпленні ґрунтів. Згодом - стенд з інформацією про будівництво тут 3-поверхового торговельного центру Oasis Kiev. Його мали звести над кільцем. Вихід із метрополітену заводив би в торговельні нетрі.

Місцеві жителі перший мітинг організували 29 серпня. Тоді заявили, що забудовники не провели громадських слухаь із жителями навколишніх будинків. Мерія пообіцяла провести їх. Призначила на 29 вересня. Не дочекавшись зустрічі, 8 вересня будівельники зруйнували один із виходів зі станції. Того ж дня з'явилася інформація про дірку в склепінні вестибюля станції. Його пробили під час буріння. Від цього тріснула мраморна підлога виходу.

Автор: lb.ua
  Діра у стелі на станці
Діра у стелі на станці

У КП "Київський метрополітен" проблеми в цьому не бачать.

"На багатьох станціях підземки є тріщини, бо це складна інженерно-технічна споруда, і відповідно можуть бути деформації", - каже Віктор Брагінський, директор КП "Київський Метрополітен".

Конкурс на забудову кільця мерія провела ще 2003 року. Землю виділила 2007-го.

"Проект не є ноу-хау для міста і метрополітену, а тим більше для забудовника. Такі проекти були реалізовані в Києві. Наприклад, ТЦ Dream Town, який будували не в технічній зоні метрополітену, а над тунелем", - додає директор метрополітену.

Забудовник стверджує - у них є всі дозволи та погодження на роботи.

"Станція обвалитися не може. Жодних робіт над самою станцією ми не виконуємо. Палі розташовані на відстані 2,5-3 метри від станції. На етапі підготовчих робіт наша компанія закріпила ґрунти. Це відмежувало станцію від місця проведення робіт", - каже Володимир Градісов, директор товариства "Мегалайн Інжиніринг", що веде будівництво. - "Палі вздовж лінії самої станції ще більше укріплять її. Загрози обвалу не існує".

Мітингарі обіцяють у четвер зібратися під мерією. Вимагатимуть зупинити будівництво.

Автор: Андрій Жигайло
  Перекриті вулиці навколо станції Героїв Дніпра
Перекриті вулиці навколо станції Героїв Дніпра

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Азов" побився з поліцією під офісом забудовника

Голова Ради урбаністики Києва Григорій Мельничук знайшов компромісний варіант - на першому поверсі, де будуть виходи з вестибюля, не мають торгувати.

"Забудовник має опублікувати проектну документацію, зібрати громадську експертизу із залученням фахівців і незалежно експертувати проект. Також провести повне обстеження грунтів навколо станції і технічного стану станції. І третє - на першому поверсі, де виходи з вестибюля, не повинно бути торгівлі. Ніякої. Тільки ескалатори вгору в ТЦ - а "на потоці" за участю громадських активістів створюється захищене від негоди публічний простір, яке передається у власність міста", - вважає він.

Нагадаємо, минулого тижня Київміськбуд оголосив безстроковий страйк через останні події, зокрема через сутички під офісом компанії. Про це йдеться в заяв, оприлюдненій на сайті компанії.

Зараз ви читаєте новину «Жителі пояснили, навіщо перекривали вулицю на три години». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути