вівторок, 26 травня 2015 14:45

У столиці пустують склади та офісні приміщення
5

У центрі Києва висить багато оголошень про оренду приміщень
Фото: Яна Романюк

20 відсотків комерційної нерухомості у столиці пустує. Про це кореспонденту Gazeta.ua розповіла ріелтор одного зі столичних агентств нерухомості Оксана Куриленко.

"У Києві продовжують закриватися офіси, аптеки, магазини і заклади харчування, - говорить брокер. – Одні не витримують конкуренції на ринку, іншим не по кишені нові ціни на офісну нерухомість. Більшість змушені закритися через затяжну кризу та війну на сході".

Середні орендні ставки на елітну комерційну нерухомість класу А становлять $ 30-40 за 1 кв. м у місяць. У класі В – $ 15-25 за 1 кв. м.

"Ціни різні, - каже Оксана. - Наприклад, офіс неподалік залізничного вокзалу на 250 квадратних метрів здають за 4 тисячі доларів – 88 тисяч гривень у місяць. Виходить 16 доларів за квадратний метр. На Печерських Липках підвальне приміщення на 100 квадратів, яке власник переробив під офіс, здають за 10 тисяч гривень + комунальні послуги. Там чотири кабінети, туалет і кухня, але нема одного вікна".

Знайти орендаря в офісне приміщення зараз непросто.

"За кожного клієнта брокери хапаються руками і ногами, - розповідає ріелтор. - Пропонують цікаві акції, як наприклад, один місяць оренди в подарунок. Вартість оренди спускати не поспішають. У порівнянні з докризовим періодом власники комерційної нерухомості підняли оренду майже удвічі. Тиждень тому шукала офіс на Контрактовій площі для ІТ-компанії. Це зараз найперспективніші клієнти, бо вони легше за інших переносять кризу. Готові за оренду платити у доларах, бо самі за виконану роботу від замовників отримують виплати у валюті".

Чимало фірм, які надавали бізнес-послуги, переїхали із центру Києва у віддаленіші райони.

"Багато офісів перебралося на окраїни, дехто взагалі відмовився від оренди комерційної нерухомості і перевів працівників у дистанційний режим – вчорашні офісні роботяги тепер трудяться з дому", - пояснює Оксана.

Багато офісів, торгівельних приміщень та складів виставлено на продажу.

"Продають як елітну комерційну нерухомість у нових офісних центрах, так і офіси класу В, які знаходяться трохи далеко від центру, але зі зручною транспортною розв'язкою. Можуть не мати ремонту, - каже брокер. – За офіс біля метро Контрактова на 60 метрів квадратних просять 120 тисяч доларів. Торік його виставляли на продаж за 190 тисяч доларів. Був клієнт, але власник поскупився спустити 10 тисяч. Тепер навіть за 120 продати важко".

Зараз ви читаєте новину «У столиці пустують склади та офісні приміщення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути